Linkovi

U posjeti zatočenicima kampa Delta u Zaljevu Gunatanamo na Kubi - 2003-06-30


Vlada Sjedinjenih Država se obavezala da neće vršiti torturu, ili okrutnost nad osumnjičenim za teror, nakon optužbi grupa za zaštitu ljudskih prava da se u vojnom kampu Delta u Zaljevu Guantanamo na Kubi krše prava zatočenika. U zatvoru u tom kampu američka vojska drži na stotine osumnjičenih terorista zarobljenih od početka rata u Afganistanu, medju kojima su i šest Alžiraca sa državljanstvom BiH. Novinar Glasa Amerike Steve Baragona bio je u prilici da posjeti taj kamp.

U Kampu Delta nalazi se oko 650 zatočenika, koji žive spartanski u ćelijama dva sa dva metra, na otvorenom zraku, ogradjeni čvrstom žičanom mrežom. Osigurane su im samo osnovne stvari.

Zatočenici muslimani trebali su se naviknuti da oko sebe vide žene, kaže čuvarka zatvora vojnik, Shayla Johnson.

S obzirom da nas ovdje ima toliko mnogo, oni zaista nisu imali izbora nego da se naviknu na nas, kaže Shayla Johnson.

Predstavnici američke vojske kaže da su u kampu tvrdokorni pripadnici Talebana i terorističke mreže Al-Qaida. Kao takvi oni su označeni kao neprijateljski vojnici i shodno tome imaju vrlo malo prava prema Ženevskoj konvenciji.

Medjutim, predstavnici grupa za zaštitu ljudskih prava kažu da su to ratni zarobljenici i da im američka vojska odbija njihova prava.

Zatočenici ponekad ispolje svoje frustracije i mržnju, kaže vojnik Jason Weeks.

Izvikuju se mnoga imena, pljuje i prosipa izmet na stražare, kaže vojnik Weeks.

Ni nakon godinu i pol dana ni jedan od zatočenih nije optužen za zločin. Blizu 30 njih su pokušali samoubistvo, a vojska je pustila na slobodu oko 35.

Planira se izgradnja stalnijeg kampa, koji bi imao i sobu za smaknuća zatočenika koje vojni sud osudi za terorizam.

XS
SM
MD
LG