Linkovi

SFOR pojačao kontrolu vozila u Laktašima - 2003-06-30


Predstavnici Federalne komisije za traženje nestalih započeli su danas ekshumacije iz više pojedinačnih i zajedničkih grobnica na području opštine Prijedor. Istovremeno, pripadnici SFOR-a su danas postavili nekoliko punktova na prilazima Laktašima, kontrolišući vozila koja prolaze kroz ovo mjesto.

Ekspertski tim za traženje nestalih na području Bosanske Krajine, koji djeluje u sastavu Federalne komisije za traženje nestalih, započeo je danas eksumacije u Kozarcu kod Prijedora.

Kako je ovdašnjim medijima potvrdio šef ovog tima, Jasmin Odobašić eksperti će najprije provjeriti kosti pronađene na jednoj lokaciji, prilikom kopanja temelja za kuću a zatim će ispitati lokalitet u zaseoku Bošići gdje su otkrivene dvije ljudske lobanje. Takođe će se provjeriti i jedan bunar na području Trnopolja u kome s ,prema određenim saznanjima nalazi ljudski skelet.

Ekspertski tim za traženje nestalih iz proteklog rata narednih dana će raditi na ekshumaciji više pojedinačnih i zajedničkih te jedne masovne grobnice na nekoliko lokaliteta u opštini Prijedor.

Inače, ekshumacije u ovom dijelu Republike Srpske su počele od 1998. godine, a do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 1.700 žrtava proteklog rata.

Danas su zabilježene pojačane aktivnosti vojnika SFOR-a na području opštine Laktaši. Kako je potvrdio zamjenik portparola brigade multinacionalnih snaga u sektoru jugozapad, poručnik Mark Hamilton u ovoj opštini je postavljeno nekoliko SFOR-ovih punktova za kontrolu vozila na magistralnoj saobraćajnici Banjaluka-Gradiška, koja prolazi kroz Laktaše.

Na punktovima se uz naoružane vojnike SFOR-a nalaze i oklopna vozila, a ovo područje su pojačano nadlijetali i helikopteri međunarodnih vojnih snaga. Hamilton nije želio da komentariše svrhu ove operacije, a ni predstavnici lokalne policije koji su nadgledali aktivnosti SFOR-a nisu saopštili više detalja.

Ovdašnji mediji su prenijeli informaciju da su pripadnici SFOR-a prilikom kontrole vozila na punktovima u Laktašima tražili nelegalno naoružanje

XS
SM
MD
LG