Linkovi

Ko će biti na dopunjenoj listi pomagača optuženicima za ratne zločine - 2003-06-30


Imena lica koja krše Daytonski sporazum i pomažu haškim bjeguncima, biće objavljena sutra, a radiće se većinom o bosanskim Srbima, saznaje se u izvorima bliskim Vijeću ministara EU u Bruxellesu.

Isti izvor nije želio potvrditi, niti demantirati najave da će se na listi naći i lica iz Srbije i Crne Gore. " Jedino je izvjesno da na listi, za sada, neće biti lica iz Hrvatske", tvrdi neimenovani europski zvaničnik.

Lista će biti objavljena paralelno u Bruxellesu i Sarajevu, gdje će je javnosti dti na znanje visoki predstavnik, Paddy Ashdown.

Ministri vanjskih poslova Europske unije su još prije tri mjeseca, na traženje Visokog predstavnika, dali nalog za sacinjavanje "crne liste". Na tom se spisku, za sada, nalaze imena samo dvojice bosanskih Srba: Milovana Bjelice i Momčila Mandića, osoba za koje je utvrdjeno da su svojim aktivnostima stitile nekadašnjeg lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića. Za obojicu se tvrdi da su vlastite poslovne aranžmane i utjecaj u Republici Srpskoj koristili za finansiranje višegodišnjeg skrivanja Karadžića i njegovih uspješnih bjegova pred akcijama SFOR-a.

XS
SM
MD
LG