Linkovi

U sjećanje na Katharin Hepburn - 2003-06-30


Umrla je velika diva filma, Katharina Hepburn, koja će ostati zapamćena po filmskim klasičnim ostvarenjima kao što su Little Women i The African Queen, te filmovima u kojima je za svoju glumu osvojala Oscara, kao što je Guess Who s Coming to Diner, do posljednjeg filma sa Warrenom Beattyem - Love Affair.

Američka filmska i pozorišna legenda, Katherine Hepburn umrla je juče u 96. godini. Njena filmska karijera obuhvatila je sedam decenija. Četiri puta je osvajala Oskara za glavne uloge, a nominirana je bila čak 12 puta.

Iako i sama prelijepa, Katherine Hepburn nije pristajala na tipične ženske uloge u američkom filmu, uloge lijepih pratilja pametnih i sposobnih muškaraca...Naprotiv, ona se specijalizirala za uloge pametnih, jakih žena, od sposobnih advokata do dostojanstvenih kraljica, ali nikad nije izgubila ljepotu, šarm i duhovitost.

Ona je igrala suprotan karakter tako izrazitim muškim likovima kakve su glumili James Stewart, Humphrey Bogart, John Wayne i Henry Fonda, Cary Grant. Medjutim, njeno ime će najviše ostati vezano za Spencera Tracya sa kojim je prvi put igrala u filmu Woman of the Year, 1942 i sa njim snimila ukupno 9 filmova.

U intervjuu, Katherine Hepburn je jednom rekla: Imala sam izvanredan život, imala sam sretan život. Vrlo sretan.

Katherine Hepburn je planirala da postane liječnica, ali je - kako kaže - nehotice ušla u svijet glume, svojom prvom pozorišnom predstavom 1928. godine, što je 4 godine kasnije dovelo do prvog od njena 43 filma. Već naredne, 1933. godine dobila je prvog Oskara za ulogu u filmu Morning Glory. Nakon toga je dobila Oscara za filmove: On Golden Pond, Guess Who`s Coming to Dinner, The Lion in Winter. Posljednji film Love Affair je snimila 1994. godine sa Warren Beattyem, i od tada je živjela sasvim povučeno.

Njena porodica je saopštila da je gospodja Hepburn umrla juče u svom domu, od zdravstvenih komplikacija nastalih zbog starosti...

XS
SM
MD
LG