Linkovi

Redovna smjena na čelu Predsjedništva BiH - 2003-06-27


Predsjedavajući Predsjedništva BiH idućih osam mjeseci bit će Dragan Čović. On je danas na principu nacionalne rotacije, u Sarajevu preuzeo dužnost od dosadašnjeg predsjedavajućeg Borislava Paravca.

Paravac je predajući dužnost Čoviću kazao kako je Predsjedništvo u proteklom osmomjesečnom razdoblju radilo veoma uspješno. No, Sulejman Tihić je mišljenja da je i pored značajnih uspjeha Predsjedništvo imalo i određene propuste, koji se prvenstveno ogledaju u nepostizanju dogovora o nacionalnoj rotaciji ambasadora, te u činjenici da Predsjedništvo nema dovoljno aktivan odnos u procesu reformi obrambenog sustava. Kao razlog za zastoj u provedbi ključnih reformi Tihić je naveo postojeća ustavna rješenja.

U svom nastupnom govoru novi predsjedavajući, vjeruje da bi do kraja njegovog osmomjesečnog predsjedavanja Predsjedništvom mogli početi pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU. Govoreći o svojim prioritetima Čović je posebno istakao regionalnu suradnju, kao sastavni dio procesa približavanja EU. Među svoje prioritete on je ubrojio i stvaranje uvjeta za priliv stranih investicija i najavio podršku reformi carinskog i poreznog sistema, te veći angažman na ispunjavanju uvjeta za prijem BiH u NATO program "Partnerstvo za mir.

Zastupnici Predstavničkog Doma Parlamentarne skupštine danas su u Sarajevu po hitnom postupku usvojili Prijedlog prijelaznog zakona o spajanju carinskih uprava i osnivanju uprave za indirektno oporezivanje. Za zakon su glasala 34 astupnika, jedan je bio protiv, jedan uzdržan!

XS
SM
MD
LG