Linkovi

Darko Miličić najviši plasman evropskog igrača u izvlačenju NBA talenata - 2003-06-27


LeBron James je postao drugi košarkaš srednjoškolac koji je kao prvi izbor izvučen u godišnjem biranju novih mladih košarkaša američke profesionalne košarke. Prvi je bio Qwame Brown kojeg je prije nekoliko godina izabrala ekipa Washington Wizards. Kako izvještava Jim Stevenson, osam međunarodnih košarkaša je izabrano u prvom krugu.

Samo jedan u oko 8 hiljada košarkaša srednjoškolaca bude izabrano za igru u NBA ligi, dok većina njih prvo igra u svojim koledžima. Za 18-godišnjeg LeBron Jamesa, skok ka profesionalnoj eliti je došao nevjerovatno brzo. On je visok 2 metra i 3 centimetra, težak 109 kilograma. Igrao je košarku u srednjoj školi u Ohio-u, državi u kojoj su i Cleveland Cavaliers. Visoki predstavnik NBA-a, David Stern je sinoć u njujorškom Madison Square Gardenu objavio odluku: S pravom prvog izbora za NBA u 2003, Cleveland Cavaliers biraju LeBron Jamesa.

Očekuje se da će James biti takva superzvijezda da je kompanija Nike nedavno sa njim sklopila ugovor za reklamiranje sportske obuće u visini od 90 miliona dolara. Oduševljen što je bio prvi izbor, James kaže da želi pomoći Cavaliers da se poboljšaju.

Ovo je dugogodišnji san da to konačno postignem i to pokazuje da mi se naporan rad konačno isplatio. Prošle godine Cavaliers nisu bili baš dobri, ali osjećam da možemo svaki dan kao tim biti bolji. To će biti moj najveći cilj ove godine. Nisam za pojedinačna postignuća, već timska, kaže James.

Darko Miličić iz Srbije i Crne Gore je bio drugi izbor--izabrali su ga Detroit Pistons, i to je bio najviši plasman do sada za jednog evropskog igrača. 17 izbor je bio Zarko Čabarkapa za Phoenix, a 19 Aleksandar Pavlović za Utah, također iz Srbije i Crne Gore. Na mjestu 22 je Zoran Planičić iz Hrvatske kojeg je izabrao New Jersey. Kao 39 je izabran Slavko Vraneš iz Srbije i Crne Gore--izbor New Yorka, a kao 54-ti je izabran Nedžad Sinanović iz BiH, kojeg je izabrao Portland. Osam međunarodnih igrača koji su ove godine izabrani za NBA ligu su još jedan dokaz da ona sve više postaje globalna igra. Prošle godine je šest međuanrodnih igrača ušlo u prvi krug izbora, među kojima je bio i Yao Ming iz Kine, kojeg su izabrali Houston Rockets. Tokom sezone 2002-2003, jedna sedmina igrača u ligi, dakle gotovo 15%, bili su igrači koji su došli izvan Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG