Linkovi

Umro senator sa najdužim stažom u Kongresu - 2003-06-27


Bivši američki senator Strom Thurmond koji je sa svoje dužnosti u Kongresu otišao u penziju u januaru mjesecu nakon 48 godina službe, umro je u četvrtak, 26 juna, u bolnici u Južnoj Karolini u stotoj godini života.

Strom Thurmond je rođen 5. decembra 1902. god. u Edgefieldu u saveznoj državi Južna Karolina. Bio je advokat, farmer, nastavnik i sportski trener. Zatim je postao državni tužilac, sudija prvostepenog suda, senator te savezne države ,te je 1946. god. izabran za guvernera Južne Karoline kao kandidat Demokrata. Dvije godine kasnije učestvovao je na predsjedničkim izborima kao predstavnik treće stranke poznate kao Diksikrati u znak protesta podršci predsjednika Harrya Trumana građanskim pravima.

Gospodin Thurmond je izabran u Senat 1954. god. kao kandidat koji je naknadno stavljen na listu što je bio jedini takav slučaj u istoriji Senata. Njegove prve godine u Senatu obilježene su snažnom podrškom rasnoj segregaciji - jednom prilikom je govorio puna 24 sata bez prekida protiv mjera za zaštitu građanskih prava.

Kasnijih godina je gospodin Thurmond umekšao svoj stav u pogledu rasa i postao prvi južnjački senator koji je na mjesto svog pomoćnika zaposlio Afro-amerikanca i glasao da se dan rođenja lidera pokreta za građanska prava Martina Luthera Kinga proglasi nacionalnim praznikom. Gospodin Thurmond koji se Republikanskoj partiji pridružio 1964. god bio je također poznat po svom nepokolebljivom konzervativnom opredjeljenju prilikom glasanja i po podršci koju je davao pitanjima odbrane. On je u Senatu služio rekordnih osam manadata.

XS
SM
MD
LG