Linkovi

Makedonija će potpisati sporazum o izuzimanju američkih državljana od izručenja ICC-u - 2003-06-26


Makedonske vlasti su saopćile da će potpisati sporazum sa Sjedinjenim državama o izuzimanju američkih državljana od izručenja Međunarodnom krivičnom sudu.

Do današnjeg saopćenja dolazi nakon nekoliko mjeseci pritiska kojeg su po tom pitanju vršile Sjedinjene države. Sjedinjene države su saopćile da će prekinuti vojnu pomoć zemljama koje do prvog jula ne potpišu takav sporazum.

Albanija, BiH i Gruzija su među zemljama koje su već potpisale sporazume o izuzeću sa Sjedinjenim državama. U isto vrijeme, Makedonija je također pozvala Evropsku uniju da produži mandat svojim mirovnim snagama u toj zemlji do sredine decembra.

A vijest iz Makedoniji susjedne Srbije i crne Gore da je američka medijska korporacija Media Devolpment Loan Fund kupila 30 posto beogradskog neovisnog radija i televizije B 92.

U danas objavljenom saopćenju, ova medijska grupa sa sjedištem u New Yorku, za dionice u B 92 je platila 60 hiljada dolara. Ova kupovina označava B92 kao prvi neovisni medij u Srbiji koji je privatiziran putem javne aukcije.

Druga dva sudionika u Aukciji su bili jedan italijanski sportski magazin i jedan beogradski buznismen. Njujorškamedijska korporacija kaže kako želi pomoći neovinsom B 92 da pojača svoju konkurentnost, i istodobno zadrži neovisnu uredničku politiku, nastavljajući se prilagodjavati novim medijskim tehnologijama.

XS
SM
MD
LG