Linkovi

Sirija treba prestati podržavati teroriste - 2003-06-26


Sjedinjene Države nastavljaju da vrše pritisak na sirijsku vladu da prestane podržavati palestinske teroriste koji djeluju iz Sirije i dijelova Libana koji se nalazi pod kontrolom Sirije.

Do sada, kako je to rekao američki državni sekretar Colin Powell, koraci koje je Sirija poduzela su, prema njegovim riječima, potpuno neadekvatni.

Zbog sirijske podrške Palestinskim i drugim terorističkim grupama Sjedinjene Države su davno Siriju označile kao zemlju koja podržava terorizam. Ova karakterizacija je nedavno obnovljena.

Kada je posjetio Damask američki državni sekretar Colin Powell je naglasio sirijskom predsjedniku Basharu Assadu da sirijska podrška terorizmu mora prestati.

Moja jasna poruka predsjedniku Basharu Assadu je da neke od politika koje ste slijedili u prošlosti neće vas nigdje dovesti u budućnosti. Podrška terorističkih aktivnosti, prisustvo u Damasku organizacija koje nastavljaju da sprovode trerorističke aktivnosti što otežava napredak mirovnog procesa na Srednjem istoku, to se mora privesti kraju. Dakle uredi se moraju zatvoriti, rekao je gospodin Powell.

9. juna u intervjuu za satelitski televizijski kanal Al-Arabiya predsjednik Assad nastavlja sa netačnim tvrdnjama da Hamas i Islamski Jihad samo sprovode, prema njegovim riječima, informativne aktivnosti u Siriji i da zbog toga, kako je on to rekao, nema razloga za zatvaranje njihovih ureda.

Dok Sirija ne prestane da podržava terorizam, rekao je sekretar Powell, neće biti boljih odnosa sa Sjedinjenim Državama i to će se neminovno odraziti na sirijske interese.

Region se mijenja. Saddam Hussein i taj opaki režim više nisu na vlasti. Lideri na Srednjem istoku su opredjeljeni za mirovni proces. Sirija može doprinijeti mirovnom procesu, rekao je američki državni sekretar Powell ili može, prema njegovim riječima, nastaviti da bude režim koji podržava terorizam što bi za sobom povlačilo i posljedice.

XS
SM
MD
LG