Linkovi

Depresija izraženija kod muškaraca - 2003-06-26


Prema posljednjim istraživanjima koja su vršena na američkom Državnom institutu za mentalno zdravlje, muškarci su dvostruko skloniji zapadanju u depresiju nego žene. Thomas Insel je jedan od znanstvenika koji je radio na ovom istraživanju. Važno je prepoznati da depresija od koje najčešće pate muškarci, nije ona depresija na koju najčešće nailazimo. Dok žene obično depresiju ispoljavaju kroz izražavanje tuge, bespomoćnosti i krivnje, muškarci depresiju ispoljavaju kroz pretjeran umor, razdražljivost i nezainteresiranost za posao. U oba slučaja radi se, medjutim, o neizbalasiranosti kemijskih supstanci u mozgu, premda muškarci na depresiju često reagiraju različito. Jedna stvar koju često viđate je povlačenje iz društva, što je važan signal.

Brown: Ja nisam htio ustati iz kreveta, nisam želio napustiti kuću. -kaže Jimmy Brown, njujorški vatrogasac, koji je počeo patiti od depresije nedugo nakon 11. septembra. Kao muškarac od vas se ne očekuje da zapadnete u depresiju. Odrastajući, muškarci su odgajani da podižu porodicu, da budu oslonac. Muškarci se isto tako teže odlučuju da potraže pomoć profesionalaca. Možda zato, depresija teže pada muškarcima, pa su u Sjedinjenim Državama muškarci četiri puta više podložniji izvršavanju samoubistava od žena. Međutim, Jimmy Brown se nakon nekoliko terapija osjeća bolje.

Brown: Sada se odjećam odlično. Stalno sam zauzet, stalno nešto radim, što je velika razlika.

Znanstvenici kažu da se lijekovima i terapijom koja uključuje razgovore u 80 posto slučajeva depresija može izliječiti i kod muškaraca i kod žena.

XS
SM
MD
LG