Linkovi

Korekcije vida tokom sna?! - 2003-06-26


Da li ste ikada pomislili da kontaktna sočiva mogu korigovati vaš vid dok spavate? To je postupak koji postaje sve popularniji u Sjedinjenim Državama. Ali kako kaže novinarka Glasa Amerike Auria Aguilar-Makki on sa sobom nosi izvjesne rizike.

Šesnaestogodišnja Olivia Harewood nije željela da nosi naočale kako bi popravila vid. Iz tog razloga podvrgla se postupku pod nazivom ”ortokeratologija” prilikom kojeg pacijent tokom noći nosi specijalno dizajnirana kontaktna sočiva za korekciju vida.

Ja sam bila kratkovidna. To sam naslijedila od svog oca. I bivalo je sve gore, kaže Olivia.

Njen oftamolog Dr. Stuart Grant kaže da je tretman idealan za mlađe pacijente ali da i stariji pacijenti mogu od njega imati koristi. Ukoliko možete vidjeti veliko slovo E na tabli veoma su dobre šanse da vam možemo popraviti vid dok spavate i to u veoma kratkom vremenu. Samo u roku od jedne ili dvije noći - kaže Dr. Grant: Ja ih samo stavim u oči i odem na spavanje. Ujutro ih izvadim i moj vid je već bolji.

Dr. Grant kaže da je prednost ovog postupka nad laserskom operacijom za korekciju vida taj što je ortokeratologija dvosmjeran postupak. Ali dodaje doktor Grant postupak uključuje i korištenje tzv. zaštitnih kontaktnih sočiva koja sprječavaju regresiju.

Doktor Grant ortokeratologiju preporučuje pacijentima koji boluju od astigmatisma i kratkovidnosti.

Uprkos kako se čini sve većoj popularnosti medicinska zajednica ima rezerviranost u vezi sa efektivnošću ortokeratologije. Doktor Douglas Greer oftamolog koji ima privatnu praksu u Washington D.C.-u upozorava da bi svaki pacijent koji se namjerava podvrći ovom postupku trebao razumjeti i koje su to potencijalne komplikacije koje ovaj postupak nosi sa sobom.

Kada u toku noći u očima držite ova kontaktna sočiva, da kažemo tako, za poravnavanje vi u ustvari zagušujete rožnjaču i izlažete je opasnosti od abrazije, infekcije, zapaljenja ili čak čira koji u nekim slučajevima može biti ozbiljna prijetnja za vid pacijenta, ističe doktor Greer.

On također odbija tvrdnje da ortokeratologija zaustavlja napredovanje kratkovidnosti ili da je čak obrne u suprotnom pravcu. Ipak u slučaju ove mlade djevojke ortokeratologija je pomogla da se njen vid koriguje.

Svaki dan je bivao sve bolji i bolji dok nije došao do razmjere 20/20. I već nekoliko mjeseci je na istom, kaže Olivia Harewood.

Ipak većina ljekara još uvijek svojim pacijentima preporučuje da koriste naočale i regularna kontakt sočiva kako bi korigovali vid.

XS
SM
MD
LG