Linkovi

Mahdi Obeidi zakopao komponente i planove za nuklearno oružje ispod ružinog grma - 2003-06-26


Američka obavještajna agencija je izvjestila da je primila dijelove tzv plinske centrifuge od jednog iračkog znanstvenika. Taj znanstvenik, Mahdi Obeidi je, kako se navodi, u zemlju iza svoje kuće u Iraku prije 12 godina , po naredjenju Saddama Husseina, zakopao te komponente i planove za nuklearno oružje, ispod jednog ružinog grma. Plinske centrifuge se inače koriste za procesuiranje Uranija.

U medjuvremenu je glasnogovornik UN-ove Agencije za atomsku energiju je izjavo danas u Beču da Irak već 12 godina nema programa za nuklearno oružje.Nedavno otkriće komponenti za nuklearno oružje datira od prije 1991, kazao je glasnogovornik Agencije, što, dodao je, podržava procjene ove Agencije UN-a da Irak nema aktivan program nuklearnog oružja.

U medjuvremenu je arapska satelitska mreža Al Arabiya objavila kako se bivši irački ministar informacija Muhammed al Sahaf predao američkim snagama, ali je kasnije pušten. Al Sahaf se nije nalazio ni na listi 50 najtraženijih iračkih zvaničnika. Nema američke potvrde ove vijesti.

XS
SM
MD
LG