Linkovi

Usvojene osnove reformi odbrane BiH - 2003-06-25


Tijesnom većinom poslaničkih glasova Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je na današnjoj, posebnoj sjednici parlamenta, održanoj u Banjaluci, Osnove reformi u oblasti odbrane Bosne i Hercegovine, sa planom aktivnosti za provođenje reformi u sistemu odbane Republike Srpske.

Ove reforme podrazumijevaju postojanje Vojske Republike Srpske i uređenje odbrambene strukture u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Za ovakav stav glasali su poslanici vladajuće koalicije, predvođene SDS-om, nakon apela predsjednika Republike Srpske, Dragana Čavića da se prihvate Osnove ovih reformi kako bi se stvorile pretpostavke za učešće Bosne i Hercegovine u Partnerstvu za mir.

Čavić je saopštio da će u slučaju da se ne nađe formula za ulazak u Partnerstvo za mir Republika Srpska biti optužena za destrukciju što se ni u kom slučaju ne smije dopustiti.

Inače, predstavnici opozicije, svako iz svojih razloga,nisu prihvatili stavove vladajućih stranaka i nisu glasali za predložene reforme, kojima je, između ostalog, predviđeno smanjenje vojnika za još dvije hiljade, odnosno, na 5000 vojnika i zaposlenih u Ministarstvu odbrane te smanjenje redovnog vojnog roka na 4 mjeseca.

Lider SNSD-a, Milorad Dodik je zatražio da se regrutacija ukine u potpunosti a da broj profesionalnih vojnika iznosi 3.000. Ovaj prijedlog nije dobio podršku. S druge strane poslanik SDA Tarik Sadović, je ustvrdio da je usvojeni dokument u suprotnosti sa standardima Nato saveza te da nema, kako je rekao,vojske sa tri komande, založivši se za jedinstvenu vojsku u Bosni i Hercegovini.

Inače, današnje zasijedanje je proteklo u žestokim verbalnim obračunima predstavnika pozicije i opozicije tokom kojih su jedni druge optuživali za slabljenje Republike Srpske i jačanje institucija Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG