Linkovi

Milošević: Mi smo osudjivali granatiranje Sarajeva - 2003-06-25


Sarajevo nije bilo pod opsadom, a srpske snage oko glavnog bosanskohercegovačkog grada su samo otvarale vatru u odgovoru na "muslimanske provokacije", ustvrdio je danas bivši jugoslavenski predsjednik, Slobodan Milošević.

U iskazu tadašnjeg savjetnika šefa misije UN u Sarajevu, Majkla Vilijamsa, moglo se čuti da su srpske snage tokom višegodišnje opsade Sarajeva, držale grad hermetički zatvorenim, nedozvoljavajući bilo kome da ga napusti.

Po svjedoku optužbe, vojska bosanskih Srba je provodila "aktivnu opsadu grada, koja se manifestovala uskraćivanjem osnovnih potreba stanovništva i onemogućavanjem punog pristupa UN u grad", koji je bio proglašen zaštićenom zonom.

"Srbi koje vi nazivate agresorima su bili iz Sarajeva, bili su na svojoj teritoriji i nisu mogli opsjedati grad. Tu je bila linija fronta, bez obzira što je granatiranje grada bilo za osudu i što smo ga mi osudjivali", rekao je optuženi Milošević, odgovarajući na optužbe.

Ponavljajući da je Sarajevo bilo pod opsadom srpskih snaga, Vilijams je podsetio da je mnogo Srba bilo i u samom gradu i da se Srpsko nacionalno vijeće više puta izjasnilo o onome što se dogadjalo u samom gradu.

Sa druge strane, Milošević je tvrdio da muslimanske vlasti nisu dozvoljavale Srbima da napuste grad, za razliku od srpskih snaga koje su garantovale bezbjedan prolaz svim gradjanima.

Uz potvrdu takvih izjava sa srpske strane, svjedok je, medjutim, uzvratio da je slobodan ulaz i izlaz iz Sarajeva bio uskraćen svim gradjanima. Tokom unakršnog ispitivanja svjedoka, Slobodan Milošević je sugerirao da VRS ne bi otvarala vatru na Sarajevo bez povoda i razloga, na šta je Vilijams uzvratio da je srpska armija u većini situacija činila upravo to.

Svjedok je, medjutim, rekao da ne negira činjenicu da su snage iz Sarajeva pucale na srpske položaje oko grada. Pošto mu je Milošević citirao izjavu vojnog posmatrača UNPROFOR-a u Sarajevu, Fransisa Roja, da je otvarana vatra iz neposredne blizine bolnice na Koševu, kako bi se izazvala reakcija srpske strane, Vilijams je rekao:""Bilo je vatre iz grada prema srpskim položajima, to neću demantirati. Ružna priroda urbanog rata je da je oružje često bilo razmješteno u blizini civilnih objekata", ustvrdio je svjedok.

Optuženi je uz to, podsjetio da su vlasti Srbije tokom rata u BiH više puta javno osudile opsadu Sarajeva.

Kao svjedok optužbe danas se pojavio na sudjenju Miloševiću Peter Galbraith, bivši američki ambasadro u Hrvatskoj. On je izmedjuostaloga rekao da Srbi u Hrvatskoj nisu donijeli niti jednu jedinu odluku bez odobrenja Slobodana Miloševića. Ambasador Galbraith je dodao da je samoproglašena Republika Srpska Krajina u Hrvatskoj bila potpuno ovisna o Beogradu, koji je izmedjuostaloga davao plaće za srpske borce u Hrvatskoj, i obezbjedjivao ih gorivom. Bilo je jasno da je Slobodan Milošević bio ključan za bilo kakav mirovni sporazum na području bivše Jugoslavije, kazao je Galbraith. Peter Galbraith je prvi američki ambasador u novoj, neovisnoj Hrvatskoj. Tamo je proveo na diplomatskoj dužnosti 6 godina.

U odvojenom slijedu haških zbivanja, bilježimo odluku Tribunala da se nekadašnji zapovjednik Druge operativne grupe HVO, Ivica Raić, pojavi u petak, 27. juna, prvi put pred haškim sudijama.

Biće to prilika da se Raić, po načelu zapovjedne i lične odgovornosti optužen za zločine počinjene nad Bošnjacima Srednje Bosne, izjasni o krivnji. Posebno će biti upitan za navode optužnice vezane za masakr u selu Stupni Do, kada je, oktobra 1993. pobijeno najmanje 16 bošnjačkih civila.

Zločini koji mu se pripisuju kvalificiraju se kao "teška" kršenja ženevskih konvencija i zakon i običaja ratovanja.

XS
SM
MD
LG