Linkovi

Američki predsjednički izbori: Pogled na moguće protivnike Georgu W Bushu 2004-godine - 2003-06-25


Radi se o senatorima John Edwardsu, Bob Grahamu, John Kerryju i Joseph Liebermanu, kao i bivšoj senatorici Carol Moseley Braun, zatim su tu i članovi Zastupničkog doma Richard Gephardt i Denis Kuchinich. Kandidat Howard Dean je bivši guverner savezne države Vermont, te Al Sharpton, borac za gradjanska prava i kršćanski vjerski lider. Međutim, lista kandidata Demokratske stranke za sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država još nije zaključena. Umirovljeni general američke vojske Wesley Clark se može odlučiti na kandidaturu, kao i senator iz savezne američke države Delaware Joseph Biden. Senatorica iz države New York Hillary Rodham Clinton je kazala da se neće kandidirati, premda Galup-ova istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je podrška za nju veća nego za bilo kojeg drugog kandidata Demokratske stranke.

Demokratski kandidati sada iznose svoje stavove iz oblasti ekonomije i poreza, zdravstvenog osiguranja, obrazovanja i očuvanja prirodne okoline. Senatori Lieberman ,Kerry i Edwards su glasali kako bi podržali predsjedničku rezoluciju kako bi se dozvolio rat u Iraku, kao što ju je podržao i zastupnik Gephardt. Zastupnik Kucinich i senator Graham su glasali protiv rezolucije. Bob Graham je tom prilikom kazao da bi ratu Iraku išao na štetu rata protiv terorizma.On je kazao da bi mete trebale biti terorisitčke grupe kao što su Hezbollah u Libanu. Howard Dean, Carol Moseley Braun i Al Sharpton su također kritizirali rat.

William Benoit , profesor kominikacija na Univerzitetu Missouri kaže da kandidati nisu toliko kritizirali jedni druge , kao što se to čini u izvještajima, već da su većinom napadali predsjendika Busha.

Evo da malo predstavimo svakoj od pojedinih dosadašnjih demokratskih kandidata:

Bob Graham je rođen 1936 godine, te je najstariji od svih kandidata. Bio je zastupnik savezne države Floride, njen guverner i senator koji još uvijek služi treći rok u Senatu. On je kritikovao administraciju što nije došlo do otkrića nedozvoljenog naoružanja u Iraku, a što je američki predsjendik naveo kao razlog rata.

John Kerry, dobitnik brojnih vojnih odlikovanja i učesnik u Vijetnamskom ratu se protivio ratu u Iraku. 1984 glasači savezne države Massachutes su ga izabrali za predstavnika u Senatu, gdje služi već četvrti put.

Mnogi Amerikanci senatora Josepha Liebermana iz države Connecticut znaju od vremena predsjedničkih izbora 2000 godine kada je bio potpredsjednički kandidat Al Goru. Gospodin Lieberman je 14 godina služio u američkom Senatu i snažan je zagovornik borbe protiv terorizma. Poznat je i kao kritičar ekonomskog plana predsjendika Busha za kojeg je kazao da je stari plan za novu ekonomiju.

John Edwards iz Sjeverne Caroline je najmlađi kandidat Demokratske stranke i po prvi put služi u Senatu, te je bio član senatskog komiteta za obavještajna pitanja.Njegov plan uključuje smanjenje cijene koštanja lijekova u Americi.

Carol Moseley Braun je prva Amerikanka afričkog porijekla koja je služila u Senatu, te je kasnije imenovana ambasadoricom u New Zelandu.Gospođa Moseley Braun je oštro kritizirala ekonomsku politiku predsjendika Busha.

Richard Gephardt iz Države Missouri je bivši lider Demokrata u Zastupničkom domu , koji u domu služi već 26 godine, a koji je 1988 također bio predsjendički kandidat Demokratske stranke. On predlaže novi sistem zdravstvenog osiguranja za Sjedinjene Države.

Zastupnik Denis Kucinich je kazao da ukoliko on bude izabran za predsjendika ,radit će na ukidanju tzv Patriotskog akta, uvedenog nakon napada 11 septembra, a kojim su velike ovlasti dodane policiji , FBI-ju i ministarstvu pravosudja.

Howard Dean je ljekar koji se zalaže za zdravstveni sistem koji bi obuhvatio svaku osobu u Sjedinejnim Državama.

Svećenika Al Sharptona mnogi ljudi vide kao osobu koja potiče na rasnu i etničku podijeljenost. 1991 godine on je osnovao organizaciju za zaštitu ljudskih prava, te se protivio ratu u Iraku.

Što se tiče predsjednika Busha, prema posljendnjim istraživanjima javnog mijenja, ogroman broj ispitanika odobrava njegovu politiku po pitanju borbe protiv terorizma i vanjske politike.Nedava istraživanja javnog mijenja pokazuju da ta podrška opada. Međutim, istraživanje pod pokroviteljstvom firme Zogby održano početkom juna pokazuje da bi porazio Demokrate 44 posto naprema 37 ukoliko bi se izbori održali sada.

Istraživanje je pokazalo da Demokrati dobijaju podršku po pitanju ekonomije i zdravstva. U julu sljedeće godine tranka će odabrati svoje kandidate koji će se suprotistaviti predsjendiku Bushu i potpredsjendiku Dich Cheneyju. Konvencija Demokratske stranke će se održati u Bostonu, država Massachussets. Izbori su zakazani za drugi novembar 2004.

XS
SM
MD
LG