Linkovi

Konferencija o anti-semitizmu - 2003-06-25


Na konferenciji u Beču članovi pedeset petočlane Organizacije za saradnju i sigurnost u Evropi osudili su anti-Semitizam i obećali su da će poduzeti oštre mjere protiv njega. Na sastanku je zatraženo da O-S-C-E -a je zatraženo da anti-seminističko nasilje posmatra u svjetlu ljudskih prava i kao pitanje primjene zakona. Koncerencija je održana kao odgovor na talas porasta nasilja širom svijeta protiv Jevreja. ”Činjenica da je jedan takav sastanak potreban”, izjavio je Daan Everts iz Nizozemske ” sama po sebi je žalosna. Ipak, bili bi smo neodgovorni ako bi zanemarili činjenicu da potreba za njenim održavanjem još uvijek postoji.”

Predstavljajući Sjedinjene države na ovom sastanku bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani je rekao: ” Riječi nisu dovoljne da bi se savladao talas anti-Semitizma koji ponovo raste u Evropi i drugim dijelovima svijeta.” Kao što je gospodin Giuliani nedavno istakao u listu New York Times, u jednom trenutku u 2002. god. fizički napadi na Jevreje dostigli su cifru od osam do dvanaest napada dnevno uz četrnaest podmetnutih požara u sinagogama u periodu od dvije sedmice. U Rusiji natpisi koji kažu “Smrt Jevrejima” nalaze se duž autoputeva i podešeno je da eksplodiraju ukoliko neko pokuša da ih ukloni.

Anti-Semitizam je jedan od najstarijih i najopakih oblika mržnje u svijetu. Njegova najužasnija manifestacija je sistematsko ubistvo šest miliona Jevreja u Evropi koje je tokom Drugog svjetskog rata izvršila nacistička Njemačka - što je u istoriji zabilježeno kao Holokaust.

Prilikom svog nedavnog putovanja u Poljsku predsjednik George W. Bush je otišao u Aušvic gdje se nalazio jedan od najozloglašenijih nacistuičkih logora smrti. To je mjesto rekao je predsjednik Bush ” gdje je zlo našlo svoje vjerne sluge i njihove nevine žrtve.”

BUSH: Kampovi smrti su i dalje svjedočanstva. Oni nas podsječaju da zlo postoji i da se mora nazvati pravim imenom i da mu se mora suprotstaviti. Istorija zahtijeva više od sjećanja jer su mržnja, agresija i ubilačke ambicije još uvijek prisutne u svijetu.

To znači, kako je to rekao Wladyslaw Bartoszewski predsjedavajući Poljsko-izraelske asocijacije: ” Nema tolerancije za netoleranciju. To je jedini način da se spriječi ponavljanje istorije.”

XS
SM
MD
LG