Linkovi

Predsjednik Bush sa liderima EU u Bijeloj kući - 2003-06-25


Na današnjem susretu sa liderima EU u Bijeloj kući, predsjednik Bush je zatražio od njih, i zemalja širom svijeta da poduzmu hitne i odlučne akcije protiv terorističkih grupa kao što su Hamas, i prekinu tokove njihovog finansiranja, kao što su to učinile Sjedinjene Države.

Na jednodnevnom sumitu u Washingtonu EU predstavljaju grčki premijer Costas Simitis, kao predsjedavajući EU i predsjednik Evropske Komisije Romano Prodi. Oni su naglasili vitalni značaj jakih veza izmedju Evrope i Sjedinjenih Država, te u zajedničkoj izjavi pozvali Iran da održi obećanje da neće proizvoditi nuklearno oružje.

U medjuvremenu, Vijeće Evrope na sastanku u Strazburgu je kritiziralo Sjedinjene Države zbog pritiska kojeg su izvršile na zemlje da izuzumu američke gradjane iz nadležnosti Medjunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Medju podpisnicima takvog sporazuma su Albanija, BiH i Gruzija. Vijeće Evrope je izrazilo i žaljenje što je Vijeće sigurnosti UN-a, nedavno iz nadležnosti tog suda izuzelo pripadnike mirovnih snaga UN-a.

XS
SM
MD
LG