Linkovi

Ivica Raić konačno u Den Haagu - 2003-06-24


Nekadašnji zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane, Ivica Raić je jutros prebačen u Hag, zvanično je potvrdjeno u Haškom sudu.

Novi stanovnik pritvora UN u haškoj četvrti Sheveningen je optužen za zločine počinjene u Srednjoj Bosni tokom ratnog konflikta, posebno za zločine u Stupnom Dolu, oktobra 1993. godine.

Prema haškoj optužnici, Raić je kao zapovjednik Druge operativne grupe HVO iz Kiseljaka odgovoran za ubistvo "najmanje" 16 bošnjačkih civila. Selo je tada skoro potpuno uništeno, a preživeli stanovnici su prisiljeni na izbjeglištvo.

Ivica Raić je optužen po principu lične i zapovjedne odgovornosti, a nedjela koja mu se pripisuju se kvalificiraju kao teška kršenja ženevskih konvencija te kršenja zakona i običaja ratovanja.

Optužnica protiv njega je podignuta 1995. godine, ali je Ivica Raić, kao se tvrdi u Tribunalu, djelomioce i zahvaljujući "nesuradnji vlasti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", doskora izbjegavao pravdu. Sudsko vijeće je , godinu nakon toga, jednoglasno potvrdilo optužnicu, tražeci od svih država regiona i trupa SFOR-a da ga uhapse i proslijede Tribunalu.

Optuženi je aprila ove godine uhapšen u Splitu i nakon odluka Županijskog i Vrhovnog suda, izručen Haškom tribunalu. Odluka o prvom Raićevom pojavljivanju pred haškim sudijama biće donijeta naknadno.

XS
SM
MD
LG