Linkovi

Pravda za pobijene Iračane - 2003-06-24


Sada kada je Irak oslobođen, svijet saznaje više o užasima diktature Sddama Husseina. Širom zemlje otkrivaju se masovne grobnice u kojima se nalaze na hiljade tijela.Prema izvještaju Human Rights Watch čije je sjedište u New Yorku, najmanje dvije stonine dvedeset hiljada ljudi nestalo je za vrijeme vladavine Saddama Husseina. Oni su najvjerovatnije ubijeni od strane Saddamovog režima. Kako je to rekao ambasador Paul Bremer, čelnik privremene administracije u Iraku, izuzetna brutalnost Saddama Husseina opravdava njegovo uklanjanje:

BREMER: Nema sumnje da je to bio režim koji je zaslužio da bude promijenjen i drago mi je da smo to i učinili. Masovne grobnice na veoma dramatičan način pokazuju koliko je zaista loš bio taj režim.

Na oko stotinu devedeset kilometara južno od Baghdada nalazi se Mahawil, polje smrti, masovna grobnica u kojoj se nalazi četrnaest hiljada tijela. Američki marinci pomažu iračkim humanitarnim radnicima na iskopavanju tijela. Kapetan David Romley je za Glas Amerike rekao da se na Mahawillu sada sprovodi kriminalistička istraga.

ROMLEY: Fotografišemo i snimamo video kamerom, ispitujemo ljude kako bismo saznali šta se dogodilo na ovom polju kako bi smo obezbijedili informacije iračkom narodu i pravosudnom sistemu.

Među ožalošćenim Iračanima na Mahawilu bila je i Nahada Jabaar Abed Muani. Za Glas Amerike ona je rekla da je tu došla da traži svoju braću koja su nestala prije dvanaest godina:

MUAIN: Šta da kažem. Odveli su moja dva brata mada oni nisu ništa loše učinili. Otišli su samo da za nas donesu vodu sa izvora. Haider i Ali nikada se nisu vratili.

Veliki je broj Iračana koji su zauvjek nestali za vrijeme vladavine terora Saddama Husseina. Zbog toga će koalicija na čelu sa Sjedinjenim državama raditi zajedno sa iračkim narodom na tome da oni koji su počinili ove grozote budu pronađeni i privedeni pravdi.

XS
SM
MD
LG