Linkovi

Vrhovni sud SAD: Rasa se može uzeti u obzir prilikom prijema studenata - 2003-06-24


Vrhovni sud Sjedinjenih Država donio je novu odluku u slučaju takozvane Afirmativne akcije, odnosno politike promoviranja rasne različitosti u američkom društvu.

Vrhovni sud je jučer odlučio da i rasa može biti uzimana u obzir prilikom prijema studenata na univerzitete, ali je u odvojenoj odluci presudio da se ne mogu koristiti rasne kvote kao sistem primjene tzv. afirmativne akcije.

Odluku su pozdravili oni koji podržavaju afirmativnu akciju kao Teodhor Shaw iz Nacionalnog udruženja za promicanje ljudi crnaca i drugih nebijelih rasa: Sud je jasnim terminima reafirmirao pravo institucija da rasu uzimaju u obzir prilikom prijema. Rečeno je da to trebaju uraditi na pravi način, ali da to mogu raditi.

Odlukom 5 naprema 4, Vrhovni sud je podržao zakon Pravnog fakulteta na Univerzitetu Michigen o politici afirmativne akcije na promoviranju različitosti medju studentima. Većina sudija se slažila da vlada Sjedinjenih Država ima interesa za podsticanjem različitosti i da je zakon Pravnog fakulteta u Michigenu dovoljno jasno usmjeren da bi ostao u skladu sa Ustavom.

Zagovarači Afirmativne akcije, programa koji je pokrenut kako bi ukazao na decenijama prisutan problem zanemarivanja rasnih manjina, smatraju odluku Vrhovnog suda djelimičnom pravnom pobjedom. Medjutim, to nije i gledište Bijele kuće.

Prema izvorima iz američke administracije, predsjednik George Bush nije zadovoljan sudskom odlukom, i zajedno sa drugim protivnicima plana, smatra da je uzimanje u obzir rasne pripadnosti kod prijema na univerzitete direktno kršenje američkog Ustava i da manjinama pruža nepoštene prednosti. Oni tvrde da Afirmativna akcija stvara situaciju takozvane povratne diskriminacije,ovaj puta protiv bijelaca.

XS
SM
MD
LG