Linkovi

Obrazovanje u BiH: Dvije škole pod jednim krovom , a možda i tri - 2003-06-24


Predstavnici tri kantona u Federaciji – Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjebosanskog – danas na sastanku u Širokom Brijegu nisu postigli sporazum kojim bi bilo riješeno pitanje pedeset i dvije takozvane «dvije škole pod jednim krovom», u kojima bošnjačka i hrvatska djeca, iako u jednoj zgradi, odvojeno pohađaju nastavu.

U takozvanim «dvije škole pod jednim krovom» bošnjačka i hrvatska djeca, kao i njihovi nastavnici, često nemaju nikakvog kontakta. U OSCE-u, organizaciji čiji je sada primarni zadatak u BiH reforma obrazovanja, kažu kako je cilj Administrativnog ujedinjenja ovih škola da se eliminiše fizička, društvena i psihološka podjela učenika van učionica. Mjere koje se predlažu su registracija takozvanih «dvaju škola pod jednim krovom» kao jednog pravnog lica, sa jednim direktorom, multietničkim upravnim odborom i zajedničkim administrativnim personalom. Govori portparol OSCE-a u Mostaru, Richard Medić:

MEDIĆ: «Administrativno ujedinjenje se ne odnosi na nastavni plan i program ili na rad unutar učionice; međutim, ono bi obuhvatilo zajedničke zamjene nastavnika i miješanje učenika, kako bi se smanjila fizička podjela među učenicima različitih nacionalnosti.»

Prema riječima OSCE-ovog predstavnika, ministri obrazovanja Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjebosanskog kantona danas u Širokom Brijegu nisu uspjeli da postignu sporazum o izdavanju uputstava, s rokom do kraja juna, o početnim koracima koji bi bili provedeni do početka naredne školske godine.

MEDIĆ: «Mi smi izuzetno razočarani stalnim otporom kantonalnih ministara administrativnom i pravnom ujedinjenju «dvije škole pod jednim krovom». OSCE sada poziva ministre, prije nego se ponovo sastanu sljedeće sedmice, da pažljivo razmotre principe i ciljeve postavljene u strategiji reforme obrazovanja, naime, kako bi priveli kraju segregaciju i diskriminaciju u obrazovanju i smanjili gubitke, dupliciranja i neefikasnosti u bh. obrazovnom sistemu».

Zanimljiv komentar na cijelu sitaciju imaju u mostarskom SDP-u, gdje smatraju kako bi možda najprije sve trebalo dovesti do apsurda. Govori predstavnik SDP-a u Mostaru, Sead Đulić:

ĐULIĆ: «Ustavnim promjenama, posljednjim, je li, sva tri naroda su konstitutivna. Dva naroda imaju svoje škole. Hajdemo napraviti i treće, pa da onda ne bude «dva», nego sve »puta tri», pa ćemo valjda onda shvatiti o kojim glupostima razgovaramo i u kojoj glupoj situaciji se nalazimo.»

XS
SM
MD
LG