Linkovi

Reorganizacija NATO saveza - 2003-06-23


Ministri odbrane zemalja-članica NATO saveza saglasili su se da temeljito analiziraju zapovjednu strukturu kako bi savez prilagodili na reagovanje na terorističke prijetnje i za brojnije operacije izvan Evrope. Glavno vojno sjedište NATO-a u Evropi biće drastično reducirano, dok se istovremeno članice saveza obavezuju da osiguraju vojnu opremu i druge kapacitete potrebne za slanje vojnih snaga i ratne tehnike izvan evropskih granica.

NATO snage za borbeno reagiranje, koje će biti što prije formirane, imaće oko 20 hiljada pripadnika i biće u stanju da se rasporede izvan Evrope u roku od nekoliko dana, a ne mjeseci kao što je to do sada bio slučaj.

Generalni sekretar NATO saveza George Robertson rekao je da su zemlje-članice iz političkih nesuglasica zbog rata protiv iračkog režima isplivale jače i jedistvenije. To, prema njegovim riječima, potvrđuju dvije odluke NATO-a kojima je djelovanje saveza prešlo evropske granice:

ROBERTSON: Odluke NATO saveza da pomogne Turskoj u preuzimanju vođenja međunarodne pomoći na uspostavljanju sigurnosti u Kabulu, i Poljskoj u Iraku, ne bi mogle biti usvojene u savezu koji nije jedinstven. One su usvojene u jednom reformiranom NATO-u, željnom i spremnom da se suoči sa sadašnjim prijetnjama, bez obzira odakle te prijetnje dolazile.

U Afganistanu NATO će voditi međunarodnu pomoć na uspostavljanju sigurnosti u Kabulu od avgusta koja će biti ostvarivana kroz mirovnu operaciju sličnu onima u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. U Iraku NATO će obezbjediti pomoć Poljskoj čiji pripadnici predvode jednu od tri multinacionalne divizije koje pomažu uspostavljanju stabilnosti. NATO neće biti stalno ili trajno prisutan u Iraku, ali će Poljacima pomoći u oblasti komunikacija i logistike.

Ovim odlukama članice NATO saveza učinile su veliki korak u pravcu premodeliranja saveza u organizaciju spremnu da se nosi sa novim prijetnjama, kako što je, primjera radi, globalni terorizam. Kao što reče američki ministar odbrane Donald Rumsfeld, NATO ”NATO se u vlastitom transformiranju kreće naprijed kako bi odgovorio potrebama 21. stoljeća.“

XS
SM
MD
LG