Linkovi

Sud u Belgiji: Razumna odluka - pod bijelom zastavom - 2003-06-23


Nakon što se nekoliko dana nećkala, te pojašnjavala humani aspekt zakona "univerzalne kompetencije", po kojem se pred belgijskim sudom mogao pojaviti bilo ko, odgovarajući za zločine počinjene bilo gdje, belgijska vlada je modificirala kontroverzni zakon i za sva vremena izbrisala mogućnost da se pred sudom u toj zemlji pojave najviši zvaničnici Washingtona.

Zakon, za koji se u Briselu vjeruje da u osnovi jeste dobar i koristan, u novom "ruhu" kaže da van njegove ovlasti ostaju sve osobe koje nisu Belgijanci ili bar ne žive na tlu Belgije duže od tri godine. On se sada odnosi i samo na žrtve koje su belgijski državljani- iznimno, pomenute su i žrtve zločina u Ruandi i tamošnji zločinci, koje bi belgijska vlast rado vidjela pred sudom.

Bez obzira što premijer Guy Verhofstadt uvjerava javnost da je posljednja odluka vlade donijeta zato da se onemogući zloupotreba spornog zakona, javnost je ubjedjenja da iza svega stoji ozbiljna prijetnja Washingtona da će, kažnjavajući Bruxelles, izmjestiti sjedište NATO na neko drugo, za američke zvaničnike "sigurnije" mjesto.

Ovo zato, što su se, na osnovu prethodne verzije zakona, pred belgijskim sudovima nalazile optužnice protiv najviših sadašnjih i bivših američkih dužnosnika: oca sadašnjeg predsjednika, George Busha Seniora, aktuelnog podpredsjednika, Dicka Cheneya, državnog sekretara Colina Powella, te zapovjednika američke invazije Iraka, sada već penzionisanog generala Tommy Franksa.

Vjeruje se, dakle, da su u Bruxellesu napravili računicu i podvukli cifre: odlaskom NATO iz glavnog belgijskog grada, u pitanje bi bilo dovedeno 55 hiljada radnih mjesta i prihod od oko 6 milijardi eura?!

Belgijski mediji prenose razmišljanje nekadašnjeg NATO sekretara, Willy Claesa:" Imamo izbor izmedju idealističke, etičke pozicije i realne, pragmatične. Ja dajem glas ovoj drugoj", kaže Willy Claes.

Ozbiljan finansijski i politički gubitak odlaska NATO sjedišta sebi ne bi mogle dozvoliti ni države ni ekonomije jače od belgijske, niti političari manje pragmatični od onih u Bruxellesu. Pritješnjeni izborom "bijela zastava ili čin razuma" Belgijanci, ipak, biraju razum, makar on dolazio pod bijelom zastavom.

XS
SM
MD
LG