Linkovi

Mapa Puta ovisi od eliminiranja Hamasa, ali i uzdržanosti Izraela - 2003-06-20


Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jerusalemu s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, američki državni sekretar Powell je rekao da Hamas nastavlja dokazivati da je neprijatelj mira. Kasnije je državni sekretar razgovarao s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom u gradu Jerihu, na Zapadnoj Obali.

Državni sekeretar Powell je kazao kako će se učiniti sve da se kazne i uklone oni koji stoje iza posljednjeg vala nasilja.

POWELL : Hamasu se trebamo ”zahvaliti “ za ove terorističke akte. Predsjendik Bush, i gospoda Sharon i Abbas , su stajali zajedno u Aqabi i zakleli se na dovodjenje mira, a neprijatelj tog mira je Hamas,pogotovo u posljednje dvije nedjelje, naglasio je američki državni sekretar, dodajući kako će palestinskom premijeru Abbasu kazati da se od njega traži ne samo da postigne obustavu vatre kod Hamasa, nego i da eliminira njihovu sposobnost da napadaju Izraelce. Colin Powell je medjutim, takodjer rekao da uspjeh Mape puta ka miru - mirovnog plana za region, ovisi od uzdržanosti Izraela, čija je desno orjentirana vlada prihvatila plan pod izuzetnim američkim pritiskom.

Nakon ovog susreta se državni sekretar Powell sastao s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom, koji je nakon susreta kazao da Palestinska vlasti zahtijeva da Izrael oslobodi palestinske zarobljenike, olakša ograničenja na slobodu kretanja Palestincima, i zaustavi divlje naseljavanje Židova na Zapadnu Obalu i u Pojas Gaze. Saznaje se da je državni sekretar zatražio od izraelske vlade da iznadju dogovor s Palestincima prema kojem bi Palestinci preuzeli kontrolu nad Sjeverom Gaze i Betlehemom, dodajući kako bi to bio vrlo, vrlo moćan i važan korak prema miru.

XS
SM
MD
LG