Linkovi

Svjetski Dan izbjeglica: raste broj interno raseljenih - 2003-06-20


Povodom Svjetskoga dana izbjeglica, novinar Glasa Amerike David Borgida je razgovarao s podpredsjednicom Medjunarodnog Komiteta Spasa, Sandrom Mitchell. Medjunarodni Komitet Spasa, poznat pod skraćenicom IRC, jedna je od najvećih neprofitnih organizacija na svijetu koja pruža pomoć izbjeglicama širom zemaljske kugle.

VOA: Problem izbjeglica u Demokratskoj republici Kongo, jedan je od trenutno najtežih u svijetu. Ipak, problem izbjeglica se pojavljuje u mnogim dijelovima svijeta. Dajte nam neke podatke - o kojem broju , na primjer, je trenutno riječ?

MITCHELL:Prema našim najnovijim podacima, trenutno u svijetu je 13 miliona izbjeglica, što se odnose na ljude koji bježe iz svoje zemlje preko granice. Medjutim, u posljednjih dvadeset godina je veliki porast broja raseljenih u vlastitim zemljama. Ti ljudi imaju neke atribute izbjeglica, medjutim, nisu bili u stanju prijeći granicu. Njih je oko 18 miliona u svijetu.

VOA: Recite nam, od kontinenta do kontinenta, gdje je problem izbjeglica najteži?

MITCHELL: Svakako. Najveći problem izbjeglica trenutno je Palestina, dakle, Srednji Istok, potom Sudan i okolne zemlje koje od tog sukoba pate dvadeset godina, Kongo i tamošnji rat, onda ka Zapadnoj Africi - Liberija, i post-ratni haos u Sierra Leoneu... Takodjer, ne zaboravite na milione izbjeglica iz Afghanistana, zatim Iraka, i to oni koji su napustili zemlju prije rata. Dakle, izbjeglice su rasute po cijelom svijetu. Kolumbija ima konsantan problem izbjeglica, kao i Indonzeija.

VOA: Osvrnimo se na Afghanistan - koliko je težak tamošnji problem?

MITCHELL: Afghanistan je prošao kroz najveći spontani povratak izbjeglica u posljednjih 30 godina, nakon 11 septembra i intervencije protiv Talibana, i do sada se vratilo oko dva milijuna ljudi. Ali za nas su sada velika briga oni koji su se vratili kućama. Sigurnosna situacija u AFghanistanu i dalje je vrlo, vrlo osjetljiva, u svakom dijelu zemlje osim Kabula. Gospodari rata uglavnom i dalje kontroliraju stvari.Proizvodnja opijuma se povećala, i čak je veća nego u vrijeme Talibana. Zato su uvjeti za život povratnika u Afghanistan i dalje nesigurni, i mogu postati i gori.

VOA:Fenomen izbjeglica postoji u cijelom svijetu već dugo, dugo vremena, pa ipak, izbjeglice id alje imaju vrlo malo zaštite od strane medjuanrodnih agencija. Je li tačno reći da su oni u stvari populacija bez stvarne podrške svijeta?

MITCHELL: Upravo tako. Ne postoji ni danas trajno rješenje za izbjegličko pitanje. Najbolji scenarij je vratiti ih kućama. U slučajevima gdje je to nemoguće, zbog neprestanog rata, kao Sudan ili Kongo, onda ih treba integrirati u društvo zemljeu kojoj su izbjeglice.Medjutim, to je u velikom broju slučajeva gotovo nemoguće, zbog odsutstva volje kod zemlje-domaćina. Naseljavanje izbjeglica u novu zemlju svakako je tradicija u Sjedinejnim Državama, medjutim, vidimo veliku promjenu od dogadjaj 11. Septembra, jer su mnogo veća ograničenja u dobijanju azila, i u Americi, i u Zapadnoj Evropi.Takoda izbjeglice, koje u stvari formiraju osnov Sjedinejnih Država već stoljećima, sada vrlo teško mogu doseliti u ovu zemlju, i broj onih koji dobijaju pravo na ostanak je sve manji.

XS
SM
MD
LG