Linkovi

Summit EU u Grčkoj - 2003-06-20


Na redovnom šestomjesečnom summitu EU, ovaj put u Grčkoj, evropski lideri su podržali nacrt novog ustava Evropske Unije - nazvavši predloženi tekst dobrom osnovom za konačnu verziju ustava koji treba da bude definitivno odobren do kraja ove godine.

Oni su se, medjutim, saglasili da je na tom dokumentu neophodno još raditi - nagovijestivši mjesece pogadjanja i pregovaranja o neusaglašenim dijelovima teksta ustava.

Inače, očekuje se da će u nastavku, razgovori lidera obuhvatiti i krizu na Srednjem Istoku, pitanje sjevernokorejskog i iranskog nuklearnog programa, probleme unutar EU, poput olakšica za poljoprivredu i pitanja ilegalne imigracije, kao i odnose sa Sjedinjenim Državama, narušene ratom u Iraku.

U medjuvremenu, pripadnici specijalnih policijskih snaga bacili su suzavac na nekoliko stotina demonstranata koji su ih gadjali kamenjem i koji su se pokušali probiti direktno do mjesta održavanja summita. Ta grupa demonstranata se prethodno izdvojila od mase od oko 4 hiljade ljudi koji su u blizini nastavili sa mirnim demonstracijama.

Još jedna grupa od oko 5 hiljada demonstranata krenula je u 160 autobusa iz Soluna da bise pridružila ostalim antiglobalističkim aktivistima. Grčka je za potrebe sigurnosti summita na dužnost stavila više od 15 hiljada policajaca.

XS
SM
MD
LG