Linkovi

Banja Luka: Hapšenja osumnjičenih uoči dolaska pape - 2003-06-20


Predsjednik Organizacionog odbora za doček pape član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović potvrdio je danas da su sve pripreme za doček poglavara rimokatoličke crkve, koji će u nedjelju posjetiti Banjaluku privedene kraju. Istovremeno, lokalna policija je danas saopštila da je jutros u Banjaluci uhapšeno nekoliko lica zbog sumnji da bi mogli uticati na bezbjednost prilikom papine posjete ovom gradu.

Papu će u ndjelju na banjalučkom aerodromu dočekati sva tri člana državnog Predsjedništva, 11 visokih zvančnika sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Visoki predstavnik međunarodne zajednice, nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić i više biskupa.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Organizacionog odbora za doček pape, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović poručivši da su sve organizacione pripreme privedene kraju te da bi ovaj događaj trebao biti zajedničko slavlje u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik crkvenog odbora za doček pape, monsinjor Miljenko Aničić saopštio je danas da je svoj dolazak u Banjaluku najavilo 35 hiljada hodočasnika iz cijelog svijeta, među kojima će biti 41 biskup i kardinal, 450 sveštenika i 500 časnih sestara. Među 270 zvanica koji su već doputovali u Banjaluku se nalazi i Oto fon Habsburg te više članova Evropskog parlamenta.

Dolazak pape, danas je pozdravio i gradonačelnik Banjaluke, Dragoljub Davidović istakavši da je ova posjeta jedinstvena prilika da se ovaj grad i njegovi žitelji pokažu kao dobri domaćini.

Međutim, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zoran Glušac danas je potvrdio da je jutros u Banjaluci uhapšeno nekoliko lica za koja se sumnja da bi mogla uticati na bezbjednost papine posjete. Glušac nije saopštio njihova imena a nezvanično se saznaje da je riječ o čelnicima Ravnogorskog čeničkog pokreta. On je takođe, potvrdio da su u Banjaluci osvanuli i određeni leci sa neprimjerenim sadržajima.

»Mogu reći da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima saznanja da su se u toku noći,u Banjaluci pojavili leci, pamfleti i par grafita koji u negativnom kontekstu tretiraju posjetu pape Banjaluci 22.juna. Obzirom da su naše operativne aktivnosti u toku nadamo se da ćemo u toku sutrašnjeg dana moći reći više detalja o ovome.«

Zoran Glušac je istakao da će zbog svega ovoga biti povećan broj policajaca na obezbjeđenju dočeka pape u Banjaluci te da će njihov broj biti veći od četiri hiljade. On je ujedno izrazio očekivanja da će sve predviđene manifestacije planirane za nedjelju 22.juna proteći u najboljem redu.

XS
SM
MD
LG