Linkovi

Tri Iranca se zapalila u dva odvojena prosvjeda - 2003-06-19


Tri Iranca su se zapalila u dva odvojena prosvjeda, u znak protesta protiv racija koje francuska policija provodi protiv iranske opozicione grupe Narodni Mujahedeeni.

Dva su se muškarca zapalila ispred francuske ambasade u Rimu, tijekom demonstracija u kojima je sudjelovala grupa od oko dvadesetak Iranaca; drugi se Iranac zapalio u sličnim prosvjedima u Bernu, Švicarska.

Saznaje se da su sva trojica u teškom stanju. Sjedinjene Države i Evropska Unija su grupu Narodni Mujahedeeni stavili na listu terorističkih organizacija, i francuska policija je do sada uhapsila oko 160 Iranskih imigranata koji pripadaju toj grupi, a danas je jedan francuski zvaničnik kazao kako je grupa planirala napade na iranska diplomatska predstavništva u Evropi.

U medjuvremenu Demonstracije u Teheranu se nastavljaju već devetu noć uzastopno, ali je u protestima učestvovalo manje ljudi nego ranije. Za razliku od prethodnih noći, jutros su ulice u blizini Teheranskog Univerziteta, bile potpuno prazne.

U svom prvom javnom istupu u vezi sa ovim protestima, iranski predsjednik Mohammad Khatami je rekao da je ponosan na činjenicu da se na demonstracijama okupilo samo po nekoliko stotina ljudi, što - po njegovom mišljenju - pokazuje snagu i podršku koju uživa islamska vlast u Iranu.

Washington je pozdravio te demonstracije što je izazvalo dok Teheran optužuju Sjedinjene Države da se miješaju u unutrašnje stvari Irana, i da huškaju demonstrante.

XS
SM
MD
LG