Linkovi

Američki advokati ne mogu braniti haške optuženike, bez odobrenja Ministarstva finansija. - 2003-06-19


U povodu izvršne naredbe predsjednika Busha da američki advokati ne mogu davati pravne usluge optuženicima haškog tribunala bez posebnog odobrenja minsitarstva finanacija, nakon što su među prvim privremeno obustavljanje procesa protiv Tihomira Blaškića zatražili američki advokati koji ga zastupaju, zamolilo smo Eric-a Witte-a iz Koalicije za međunarodnu pravdu da za Glas Amerike objasni detalje i značenje te izvršne naredbe.

E. WITTE: Čini se da je ta izvršna naredba šira od samog odobravanja za pravno predstavljanje optuženika u Den Hagu--ona se odnosi na bilo koga ko se nalazi na listi američkog ministarstva financija i čija bi imovina trebala biti zamrznuta u Sjedinjenim Državama.

Stoga se traži odobrenje ministarstva financija, jer ono ima listu osoba koje nisu samo haški optuženici--nedavno su toj listi dodati i oni koji pružaju podršku Radovanu Karađiću, koji podržavaju ekstremiste u Makedoniji, na Kosovu, kao i one koji destabiliziraju taj region, ljude kao što je na primjer Momčilo Mandić.

Mislim da je namjera ove izvršne odredbe da američki advokati ne daju nikakve pravne savjete kriminalcima na Balkanu, i drugim mjestima, koji su umiješani u ilegalne aktivnosti, pranje novca i slične stvari. Ne mislim međutim da je ikome palo na pamet da će se to odraziti i na one koji predstavljaju haške optuženike, gdje naravno daju veoma vrijedne i neophodne pravne usluge.

Dakle, na istoj listi ministarstva financija se nalaze ne samo haški optuženici, već i terorističke grupe i organizacije, i lista se ne odnosi samo na Balkan, već i na Srednji istok, al-Qaidu, i one za koje se vjeruje da su s njom povezani.

Pri ministarstvu financija postoji ured koji se zove Ured za kontrolu strane imovine i oni imaju tu listu. Mislim da je to u teoriji dobra ideja, iako ona možda predstavlja jednu birokratsku mješavinu.

Postoji klauzula da ministarstvo finansija može dati odobrenje advokatima koji ga potraže i stoga je to proces kojim se to pitanje može riješiti. Naravno to predstavlja problem kada se radi o kratkom vremenskom periodu za slučajeve koji su u toku, na kojima rade američki adovkati na odbrani haških optuženika, ali mislim da je problem riješiv i da se više radi o birokratskoj stvari, nego o promjeni politike.

Advokatska firma u Blaškićevom slučaju pismeno je obavijestila da traži odobrenje, te se nadam da će proces brzo biti riješen kada se radi o slučajevima koji su u toku.

VOA: Na pitanje, s obrizom da su neki advokati plaćeni iz fonda pri haškom tribunalu, da li u tom slučaju američki advokati mogu davati svoje prave usluge haškim optuženicima, Eric Witte odgovara:

E. WITTE: Mislim da ne, jer se naredba odnosi na davanje pravih usluga i mislim da to znači da nema razlike odakle je advokat plaćen.

Jedna od stvari u okviru naredbe bi mogla biti da Sjedinjene Države mogu imati razloga da vjeruju da haški optuženik ima dosta novca, ali da je Hagu rekao da nema novca za odbranu, kako bi se izvršio pritisak da se za odbranu, umjesto fonda tribunala, iskoristi novac optuženika u Hagu koji su možda na ilegalan način došli do novca kojeg drže u švajcarskim bankama.

Ova izvršna odredba konsolidira prethodne odredbe, kao i listu, na koju su dodata ili skinuta neka od imena čija je imovina bila zamrznuta. Tu je i neka imovina Srbije i Crne Gore koja je na primjer odmrznuta. Stoga mislim da se ne radi o značajnijoj promjeni politike, već o nastojanju da se preusmjere neke stvari i da se sastave sve liste u jednu, na koju su u međuvremenu dodata neka nova imena onih za koje postoji informacija da podržavaju haške optuženike ili ekstremističke elemente koje nastoje destabilizirati različite dijelove Balkana,kaže na kraju analitičar Eric Witte iz Koalcije za međunarodnu pravdu.

XS
SM
MD
LG