Linkovi

Mi tražimo od zemalja koje žele mir da se bore protiv terora - 2003-06-19


Palestinci su počeli uzimati vlastitu budućnost u svoje ruke. Predsjednik palestinske vlade Mahmoud Abbas priznaje da terorizam nije put ka stvaranju palestinske drževe, već nepremostiva prepreka njenom uspostavljanju.

Cilj je, kako je rekao glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher, vrlo jasan: Sve strane u tom regionu trebaju učiniti sve što mogu da zaustave nasilje.... Mi tražimo od zemalja koje žele mir da se bore protiv terora, da organizacijama kao što je Hamas presijeku finasijsku pomoć i da izoliraju one koji ubistvima nastoje spriječiti da se postigne mir.“

Reformiranje palestinske samouprave je nužan prvi korak. Palestinsko vođstvo koje se odlučno protivi terorizmu podstaći će uvjerenje Izraela da ima partnera koji istinski želi mir. I arapske zemlje takođe imaju svoj dio odgovornosti. One moraju prestati sa podrškom terorizmu koje provode grupe kao Hamas i Hezbollah. Te grupe su velika smetnja postizanju mira.

Arapske zemlje moraju takođe prestati sa podsticanjem mržnje prema Izraelu i Jevrejima. S druge strane, Izraelci se moraju prema Palestincima odnositi na bolji, primjereniji način i riješiti pitanje izraelskih naselja na palestinskim područjima.

Uloga Sjedinjenih Država u srednjeistočnom mirovnom procesu, kako je rekao gospodin Boucher, je jasna: U kontaktima sa Izraelcima i Palestincima mi nastojimo raditi sa obje strane. Radimo s obje strane kako bi im pomogli da postignu njihove ciljeve na miran način. Ne prihvatamo neutralnost prema terorizmu.

Takav odnos Sjedinjenih Država prema terorizmu savjetnica za nacionalnu sigurnost Condolleza Rice izrazila je na slijedeći način. “Teror bez obzira odakle potiče i bez ozbira gdje da se izvode terorističke akcije, mora biti uništen u korijenu.“

XS
SM
MD
LG