Linkovi

Irak: Jedan američki vojnik ubijen i jedan ranjen - 2003-06-19


U trećem napadu odmetnutih iračkih grupa u posljednja 24 sata na američke snage, južno od Baghdada, jedan je američki vojnik ubijen i još jedan ranjen. Napad se dogodio danas u predgradju Baghdada, kada je jedna granata pogodila vozilo američke ambulante, koje se potom zapalilo.

Sinoć je minobacačkagranata pogodila američki štab u gradu Samarri, kada je poginuo jedan Iračanin i 12 ih ranjeno. U toma napadu nije bilo američkih žrtava, a slučaj se istražuje.

U medjuvremenu dva odbora američkog kongresa danas nastavljaju saslušanja iza zatvorenih vrata kako bi se istražili kako je američka administracija koristila obavještajne podatke koji su bili osnova za rat protiv Iraka.

Odbor Zastupničkog doma za obavještajna pitanja je jučer saslušao svjedočenja stručnjaka o procjeni obavještajnih podataka koje se tiču iračkog posjedovanja oružja za masovno uništenje.

Govoreći na odvojenom saslušanju na Capitol Hillu, zamjenik minstra odbrane Paul Wolfowitz je rekao da i ako je postojao problem s obavještajnim podacima vezano za irački program oružja, to ne znači da se nastojalo nekoga obmanuti - nego to, kako je rekao, jednostavno znači da je sakupljanje obavještajnih podataka umjetnost, a ne nauka.

XS
SM
MD
LG