Linkovi

Napadi na amerikance i koalicijske snage u Bagdadu i Samari - 2003-06-19


Američka vojska je saopštila da su danas, južno od Bagdada, napadnute koalicione snage - pri čemu je jedan američki vojnik poginuo, a dvojica su ranjena.

U tom napadu, granata je pogodila vozilo američke vojne hitne pomoći i to vozilo je izgorjelo. Ovaj incident dogodio se u istom predgradju Bagdada gdje je prije dva dana još jedan američki vojnik ubijen i još jedan ranjen u napadu na benzinskoj stanici koju su američke snage osiguravale.

U isto vrijeme, američka vojska je danas saopštila da je minobacačka granata, kalibra 82 milimetra, pogodila jedan od koalicionih ureda u Samari, sjeverno od Bagdada, usmrtivši pritom jednog i ranivši još 12 Iračana.

CENTKOM navodi da je granata pogodila Vojni Centar za Civilne operacije, da niko od američkih snaga nije povrijedjen i da je o ovom napadu povedena istraga.

Od prvog maja, više od 40 američkih vojnika ubijeno je u napadima, za koje američki zvaničnici okrivljuju ostatke snaga lojalnih Saddamu Husseinu.

Iz Iraka će, inače, kako je danas saopštio jedan od iračkih zvaničnika, u nedjelju biti nastavljen izvoz nafte, nakon tromjesečne obustave. Iračka nafta sa naftnih polja na sjeveru zemlje, uskladištena u Turskoj, biće utovarena na tankere u turskom naftnom terminalu Ceyhan. Očekuje se da će izvoz nafte sa polja u južnom Iraku biti nastavljen krajem ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG