Linkovi

Reforme obavezne za ulazak u Uniju - 2003-06-18


Uz konstataciju da će samit što će 19. 6. početi u Solunu, značiti " važan korak" u produbljivanju odnosa Unije sa Zapadnim Balkanom, Europska komisija još jednom izražava spremnost da pomogne zamljama regiona na putu ka Europi.

Medjutim, neposredno pred početak samita se iz Bruxellesa poručuje da brzina i kvalitet pristupa zemalja bivše Jugoslavije Europi ovisi, prvenstveno, od njih samih- širokih reformi ekonomije, usvajanja europskih demokratskih standarda, ljudskih pravate poštvanja zvladavine zakona.

U tom svjetlu, europski komasar za medjunarodne odnose, Chris Patten poručuje Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbii, Bosni i Hercegovini i Makedoniji:" Solun će poslati dvije važne poruke Zapadnom Balkanu: prva je da je perspektiva pridruženja EU stvarna, i mi nećemo imati kompletnu cijelu kartu Unije dok nam se vi ne pridružite. Mi u Komisiji ćemo učiniti sve što možemo, kako bi uspjeli u tome. Medjutim, članstvo mora biti zasluženo. Tražiće to teškog zalaganja i političke volje onih koji drže vlast u regionu. Kako daleko ćete dospjeti na putu europskih integracija, i kako brzo ćete taj put preći, ovisiće prvenstveno od vas samih", poručio je zemljama balkanskog regiona, pred samit u Solunu, europski komesar za medjunarodne odnose, Chris Patten.

XS
SM
MD
LG