Linkovi

Nova WEB tehnologija izazvala kontroverze - 2003-06-18


Od kafeterija,... do gradskih parkova, ljudi sad pretražuju internet bežičnim putem. Oslobodjeni kablovske veze sa nekim priključkom u uredu ili kući, oni slobodno biraju klupu u parku ili mjesto pod suncobranom, piju kafu i izlaze na internet. Evo, kako to radi: svako ko je priključen na internet može uz pomoć bežične radio antene odaslati taj signal i svako, ko ima odgovarajući prijemnik i nalazi se u dometu od oko 300 metara, može besplatno da se uključi na internet. Taj sistem se zvanično naziva Wi-Fi, i namjerno asocira na jedan raniji tehnološki bum - kada se pojavila tehnologija snimanja zvuka zvana: Hi-Fi.

Medjutim, velike kompanije nastoje da od te, kao i od svake druge nove tehnologije, naprave veliki profit, dok korisnici smatraju da ta usluga mora biti besplatna ili barem veoma jeftina...

Ja, jednostavno, ne želim da plaćam još 20 do 50 dolara mjesečno na već postojeći račun za internet vezu, kaže Terry Schmidt, jedan od osnivača lokalne grupe koja se zalaže za besplatan bežični internet u New Yorku, dok njegov kolega, i jedan od suosnivača grupe, Dustin Goodwin, koji svakodnevno sa svog prozora - susjedima i prolaznicima daje priliku da se besplatno priključe na internet - objašnjava:

Ja plaćam za ovu bežičnu vezu, ali s obzirom na to da na svom radio odašiljaču imam mnogo više frekvencija nego što mi je potrebno, ja to dijelim sa svojim susjedima..., kaže on.

Velike kompanije nastoje da iz ove situacije, koju baš i ne mogu kontrolirati previše, ipak izvuku neku dobit, pa besplatno nude tu uslugu pod uslovom da im već plaćate pretplatu za neku drugu njihovu uslugu.

Manje internet kompanije, medjutim, otvoreno staju na stranu korisnika - i zalažu se za potpuno besplatno korištenje takozvanog nevidljivog interneta. U cijelu kontroverzu se uključuju i drugi lokalni biznisi, kafeterije, restorani i drugi - koji svojim gostima, ako naruče ovo ili ono - daju i besplatnu bežičnu internet vezu.

Sa stanovišta pojedinca - internet se pokazao najvećim oružjem demokratije i slobode, i zato će još jedan korak više u njegovom razvoju - ovaj koji sada znači i doslovnu slobodu kretanja - biti nešto od čega korisnici interneta neće lako odustati.

XS
SM
MD
LG