Linkovi

Prosvjedi u Iranu - 2003-06-18


Na ulice Teherana, glavnog grada Irana, izašli su brojni demonstranti protestirajući protiv islamskog fundamentalističkog režima u toj zemlji. Ove posljednje proteste predvode studenti teheranskog univerziteta, a pridružili su im se zaposleni u vladinim instucijama i stanovnici siromašnih gradskih naselja. Prema novinskim izvještajima na hiljade ljudi je izašlo na ulice unatoč prijetnjama koje dolaze od onih koji podržavaju sadašnji iranski režim.

Slogani tokom demonstracija ukazuju na razloge nezadovoljstva. Mnogi od demonstranata izvikivali su ”sloboda, sloboda,” i ”demokratija, demokratija,” dok su drugi iskazivali nezadovoljstvo povicima ”izdajnik Khamnei mora biti obješen” aludirajući tako na ajatolaha Khamnei-ja, vjerskog lidera iranskog režima. Činjenica da je nezadovoljtvo tim režimom javno izražavano je veoma značajna, budući da kritikovanje ličnosti kao što je Khamnei može biti kažnjeno zatvorom.”Već 25 godina živimo bez ikakve slobode” rekao je novinaru New York Timesa 34-godišnji vladin službenik, dodajući da prosvjednici žele društvene, ekonomske i političke slobode. Jedan od studenata rekao je da je bio zatvaran i bičevan samo zato što je imao satelitsku antenu. ”Vrijeme je da se izborimo za ono što želimo” - rekao je taj student.

Kao i prilikom ranijih protesta oni koji podržavaju iranski režim motociklima su obarali i tukli jedne, dok su istovremeno policajci napadali i hapsili mnoge druge demonstrante.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Richard Boucher rekao je da su Sjedinjene države zabrinute zbog hapšenja prosvjednika samo zato što su oni izražavali političke poglede i ubjeđenja.

BOUCHER: Mi pozdravljamo Irance zbog skretanja pažnje na destruktivnu politiku iranskog vladajućeg režima i na zlo koje nanosi svom narodu. Iranci, kao i svi drugi, imaju pravo na odrede svoju sudbinu. Sjedinjene države u potpunosti podržavaju težnje Iranaca da žive u slobodi.“ Vrijeme je da se čuju zahtjevi Iranaca za demokratijom i vladavinom zakona.

XS
SM
MD
LG