Linkovi

Terorizam i vladavina prava - 2003-06-17


Odlukom porote suda u Detroitu, savezna država Michigan, Abdel-Ilah Elmardoudi i Karim Koubriti, članovi al-Qaidine takozvane “uspavane ćelije,“ proglašeni su krivim za pružanje podrške islamskim teroristima. Ahmed Hannan, treći član te ćelije, proglašen je krivim za falsifikovanje dokumenata. Odlukom porote, četvrta osoba oslobođena je svih optužbi.

Trojica osudjenih su useljenici iz Maroka koji su radili na aerodromu u Detroitu. Šest dana nakon al-Qaidinih terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu, federalni agenti su, pretražujući aprtman u kojem su stanovala dvojica osudjenih, našli krivotvorene pasoše, vize i druge dokumente. Agenti su pronašli i preko 100 tonskih traka čiji sadržaji podstiču na vršenje terorističkih napada, uključujući ubistva kršćana i Jevreja. Pronađene su i skice, fotografije i video-snimci objekata koji su mogli biti ciljevi terorističkih napada. Četvorica optuženika imala su, prilikom sudskog postupka, ista prava koja, u skladu sa zakonom, ima svaki Amerikanac bez ozbira na vjeru ili etničko porijeklo. I sam proces je tekao u potpunosti u skladu sa zakonom. Velika sudska porota optužila ih je na osnovu dokaza prikupljenih tokom zakonom propisane istrage, a članovi porote odluku su donijeli tretirajući ih jednako kao i bilo koga drugog optuženog. Četvorica optuženih imali su i pravnog zastupnika tokom procesa koji je trajao 8 tjedana. Sudski pretres bio je otvoren za javnost i pratio ga je veliki broj novinara iz svih dijelova svijeta. Očekuje se da će trojica koja su proglašena krivim iskoristiti pravo na žalbu i žaliti se višoj sudskoj instanci. Ta trojica Marokanaca su među onih oko 240 sumnjivih osoba uhapšenih nakon 11. septembra 2001. godine. Više od polovine njih izjasnili su se krivim ili su već osuđeni po optužbama koje uključuju i terorizam ili za terorizam vezana krivična djela. Sjedinjene države će i dalje, kao što je to istakao direktor Federalnog istražnog biroa Robert Mueller, punu pažnju posvećivati ravnoteži između sigurnosti zemlje i prava i sloboda pojedinaca:

MUELLER: Veliki dio onoga što radimo poboljšava sigurnost Sjedinjenih država i to bez smanjivanja prava i sloboda pojedinaca. To je uvijek u određenoj ravnoteži. Ono što ne želimo je da se ta ravnoteža pomjeri toliko mnogo da žrtvujemo našu slobodu zarad sigurnosti i teroristima damo ono za čim oni zapravo i teže.

Proglašavanje krivim trojice članova uspavane al-Qaidine ćelije u Detroitu jasno ukazuje na odlučnost Sjedinjenih država da teroriste izvede pred lice pravde, ali i da pri tome primijeni propisanu zakonsku proceduru i poštuje vladavinu zakona.

XS
SM
MD
LG