Linkovi

Ekonomija BiH Washingtonu: Protok još uvijek slab, ali smo spremni za infuziju - 2003-06-17


Ovo je, bez sumnje, bio najznačajniji skup ikada organiziran u Sjedinjenim Državama u cilju ekonomske promocije BiH, i organiziranih napora na privlačenju američkih investicija. Do sada je BiH u Americi predstavljana kroz zločine, smrt i razaranja. Ovo je prvi put da se u ovako značajnom obimu, kroz suradnju vlada dvije zemlje, BiH predstavlja kroz život, kroz ekonomski krvotok, makar on bio još slab, ali je, kako su rekli današnji učesnici konferencije, spreman za pozitivno prihvatanje transfuzije. U potrazi za transfuzijom, američke investicije su pravi tretman, kojeg pokušavaju osigurati organizatori današnjeg skupa, medju kojima je uz Ambasadu Sjedinjenih Država u BiH, još i američko ministarstvo trgovine i OPIC, vladina organizacija za investicioni razvoj, ekonomski rast i praćenje privatnih investicija, ambasada BiH u Washingtonu, stalna misija BiH u UN-u, odnosno ministarstvo vanjskih poslova.

Direktor za Centralnu i Istočnu Evropu američkog ministarstva trgovine, Jay Burgess, kao i podpredsjendik OPIC-a, Den Nicholls su govoirli o dosadašnjim američkim ulaganjima u BiH i sve povoljnijim uvjetima za američke investitore u BiH.

Ambasador Sjedinjenih Država u BiH, Clifford Bond je naglasio da BiH punom parom ide ka Evropi, da se preko milion izbjeglica vratilo u svoje domove, i da su sada ograničenja za dalji povratak ekonomske, a ne političke prirode. Ambasador Bond je dodao da je u ovoj godini inflacija u BiH samo 1 % i čak je sa izraženim emocijama i ljubavlju govorio o BiH, ističući da su to lična iskustva i da ih potencijalni investitori mogu koristiti.

Guverner Centralne banke u BiH, Peter Nicholl je govorio o izvršenim reformama i bankarskom sistemu BiH, koji sve više liči na bilo koji zapadni sistem bankarstva, što olakšava investiranje, a u posljednje dvije godine pojačao se broj inostranih banaka što podstiče konkurenciju, rekao je gospodin Nicholl. Ja sam optimista i vjerujem da ćemo u BiH vidjeti kombinaciju nastavljanja mako-ekonomske stabilnosti i ubrzanje mikro-ekonomskih i pravnih reformi, rekao je na kraju Peter Nicholl.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić je istakao da se njegova vlada uglavnom bavi ekonomijom što, kako je rekao, podrazumjeva da je politička situacija dobra. Nažalost, rekao je gospodin Terzić, medjunarodna zajednica je dosadašnjih 7 godina nakon postizanja mira u BiH, potrošila na uspostavljanje političke stabilnosti. Danas, BiH ima puno ekonomskih teškoća i to treba dramatično promjeniti, rekao je premijer BiH.

Gospodin Terzić je rekao da je BiH usvojila najliberalniji zakon za inostrane investicije, ali da to nije bilo dovoljno i da još uvijek treba uklanjati brojne birokratske zapreke. On je posebno ukazao na predstojeći projekat izgradnje auto-puta Budimpešta - Ploče, koji najvećim dijelom prolazi kroz BiH i čija se investicija procjenjuje na 2,5 milijardi dolara, te je pozvao američke kompanije da učestvuju.

Ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić je govorio o političkoj sigurnosti svoje zemlje, uvjeravajući potencijalne investitore da to ne treba biti predmet njihovih briga. On je isključio mogućnost sukoba i nestabilnosti ukazujući na pojačane diplomatske napore na predstavljanju BiH kao sigurne i za investitore primamljive zemlje. U tom smislu se ovdje u Washingtonu na posebnoj obuci iz oblasti ekonomske diplomacije nalazi 15 diplomata iz BiH, koji su takodjer učestvovali na konferenciji, i koji uskoro treba da pomognu u pribavljanju pojačanog interesa zapadnih i drugih zemalja za ulaganja u BiH.

Na konferenciji su prezentirani i neki proizvodi iz BiH, od kojih se neki već prodaju u Americi, a predstavljene su i neke firme, sa čijim su predstavnicima zainteresovani iz američkih kompanija i administracije mogli i odvojeno razgovarati. Slična konferencija se za dva dana održava u New Yorku.

XS
SM
MD
LG