Linkovi

EU Zapadnom Balkanu: Pomoć je skromna, trošite je racionalno - 2003-06-16


Europski ministri vanjskih poslova su, prema prvim procjenama, odlučili ostati u granicama realnog- dali su Zapadnom Balkanu tek 70 miliona eura godišnje pomoći, tačno onoliko koliko je pred susret procjenila Europska komisija. Riječ je o trogodišnjem paketu, dakle, 210 miliona eura, a sredstva za balkanski region će biti usmjerena putem programa CARDS. Sa ministarskog susreta nije obećano da bi u trogodišnjem periodu moglo biti uvećanja europske pomoći Balkanu, a zemlje regiona se upućuju na racionalnu upotrebu, po mnogima, skromnih sredstava.

Ideja je da Zapadni Balkan "pregura" do 2006. godine i novog plana budžeta Europske unije, u kojem bi mogao računati na značajnija sredstva. Iznimno, nagovještavaju ministri iz Luxembourga, vanredni rezultati u reformama zemalja Zapadnog Balkana biće dodatno i nagradjeni. O tome, medjutim, nema daljih ojasnjenja.

Do punosnažnosti ove odluke treba pričekati potvrdu Europskog parlamenta ali, u medjuvremenu, i raspravu o europskoj politici pomoći Balkanu tokom skorog samita u Solunu. 'Ništa još nije konačno", kaže jedan od europskih diplomatskih izvora, ostavljajući otvrorenom opciju iznenadnog "driješenja kese" tokom solunskog susreta europskih lidera.

Grčko predsjedništvo Unije je predlagalo da sredstva za Balkan iznose 300 miliona godišnje, što bi se izjednačilo sa onim što Europa daje Bugarskoj i Rumunjskoj, koje se, kako je planirano, pridružuju europskoj asocijaciji država 2007. godine.

XS
SM
MD
LG