Linkovi

Mostar: HNK dobio vladu nakon osam mjeseci zakasnjenja - 2003-06-16


Hercegovačko-neretvanski kanton je, nakon osam mjeseci zakašnjenja, danas dobio Vladu u skladu sa rezultatima izbora iz oktobra prošle godine. Skupština ovog Kantona je danas oko 16 sati, dva sata uoči isteka ultimatuma OHR-a, podržala sastav Vlade kojeg je predložio HDZ-ov mandatar Miroslav Ćorić.

Po tom prijedlogu, Vladu čine četiri hrvatska, četiri bošnjačka ministra i jedan srpski kojeg je predložio HDZ-ov mandatar. "Za" je gasalo 15 delegata Koalicije HDZ, Demokršćani i HNZ, te sedam poslanika SDA. Uzdržani su bili delegati Stranke za BiH i SDP-a.

Skupštinskom zasjedanju prethodile su cjelodnevne konsultacije bošnjačkog Kluba u Skupštini o tome da li prihvatiti prijedlog sastava Vlade.

Sporno pitanje bio je srpski član Vlade, kojeg je predložio HDZ-ov mandatar. Srpski i Bošnjački predstavnici u Kantonu smatrali su da bi takav sastav Vlade omogućio majorizaciju ova dva naroda, te da bi srpskog člana trebalo da predloži srpski Klub u Skupštini.

Ipak, nakon ultimatuma OHR-a i pritisaka iz vrha SDA u Sarajevu, svojim glasovima, kantonalni delegati iz reda SDA omogućili su svojim glasovima da Ćorićeva Vlada dobije potrebnu dvotrećinsku skupštinsku većinu.

XS
SM
MD
LG