Linkovi

Iračko oružje za masovno uništenje - 2003-06-16


Nema sumnje da je za vrijeme Saddama Husseina Irak imao biološko i hemijsko naoružanje i sposobnost da proizvede i više tog naoružanja. Irak je koristio hemijsko oružje u sukobima sa Iranom koji su trajali od 1980. do 1988. god. Saddam Hussein je čak koristio hemijsko naoružanje i protiv iračkog naroda uključujući tu i napad na kurdski grad Halabja u martu mjesecu 1988. god.

Američki državni sekretar Colin Powell kaže da je režim Saddama Husseina posjedovao hemijsko i biološko naoružanje mnogo prije nego što su koalicione snage na čelu sa Sjedinjenim Državama oslobodile Irak.

POWELL: Oni su priznali da su imali biološko naoružanje. Nikada nisu pozvani na odgovornost za sve ono što su uradili ili možda jesu a možda nisu uradili sa tim oružjem. Ovo nije samo procjena ove administracije to je bila procjena i administaracije predsjednika Clintona. Ovo je mišljenje velikog broja zemalja širom svijeta da Irak ima tu vrstu naoružanja. Kada smo jednoglasno usvojili rezoluciju UN-a 14-41 bila je to jednoglasna procjena Vijeća sigurnosti da je Irak prekršio svoje obaveze.

Sjedinjene Države, rekao je gospodin Powell šalju veliku grupu eksperata u Irak kako bi pronašli iračko hemijsko i biološko naoružanje.

POWELL: Oni će tražiti svuda. Pregledaće sve dokumente. Intervjuisaće ljude. Pokazaću vam pokretne biološke laboratorije koje smo pronašli. Ljudi govore - Jesu li to zaista pokretne biološke laboratorije? Jesu.

Režim je bio dobro uvježban u obmanjivanju. Ali iračko hemijsko i biološko naoružanje će biti pronađeno. Ukoliko je to oružje uklonjeno iz Iraka biće pronađeno i uništeno.

XS
SM
MD
LG