Linkovi

Predsjednik Bush još jednom stao u odbranu svoje odluke da krene u rat u Iraku - 2003-06-16


Predsjednik Bush je još jednom stao u odbranu svoje odluke da krene u rat u Iraku, nazvavši svoje kritičare onima koji žele preinačiti istoriju. Govoreći danas u New Jerseyu, on je rekao da je irački lider Sadam Husein predstavljao prijetnju Sjedinjenim Državama, i da je više ne predstavlja, iako nije konkretno rekao o kakvoj se prijetnji radilo.

Kritičari Bushovoj administraciji postavljaju pitanja o neuspjehu pronalaženja oružja za masovno uništenje u Iraku, i navodima o jasnim vezama između Sadama Huseina i terorista al-Qaide, što su bila dva osnova opravdanja za rat. Neki od demokrata navode da je Bijela kuća manipulirala obavještajnim podacima prije rata kako bi išla u korist vojne akcije.

U medjuvremenu, Američka Centralna Komanda u Iraku saopštila je da su napadači juče iz ručnog bacača ispalili raketu u pravcu američkog vojnog konvoja u blizini Al Mushahid-e, sjeverno od Bagdada, ali su umjesto konvoja pogodili jedan civilni autobus.

Broj poginulih u tom autobusu nije poznat. Najmanje sedam američkih vojnika su ranjeni. U drugoj zasjedi, u blizini Ad Dujayl-a, nekoliko američkih vojnika je ranjeno. U Bagdadu je došlo do eksplozije u jednom tunelu na cestovnom putu kojeg često koriste američki vojnici, i pri tome je oštećeno jedno iračko vozilo, dok je jedan iračanin ranjen.

U isto vrijeme, američke snage već drugi dan pretražuju gardove i sela zapadno od Bagdada, u potrazi za pristalicama partije Baath i drugim gerilcima koji posljednjih dana napadaju američke snage u Iraku.

Krajnji rok za predaju ilegalnog oružja okupacionim vlastima istekao je u subotu, i vojska je saopćila da će agresivno tragati za još uvijek skrivenim oružjem. Vojska takodje namjerava da pronadje Saddamove pristalice, za koje se vjruje da su proteklih sedmica izveli više napada na američke snage u Iraku.

XS
SM
MD
LG