Linkovi

Mohamed El Baradei: Iran nije izvjestio o skladištenju i upotrebi nuklearnog materijala - 2003-06-16


Šef medjunarodne agencije za atomsku energiju je apelirao na Iran da pruži uvjerljive dokaze o miroljubivoj prirodi njihovih nukleranih aktivnosti.

Mohamed El Baradei je rekao da Iran nije izvjestio o skladištenju i upotrebi nuklearnog materijala, ali je dodao da iranski zvaničnici sada rade na otklanjanju tog propusta.

Gospodin El Baradei je ovo rekao danas na sastanku članova upravnog odbora Medjunarodne agencije za atomsku energiju, koji se održava iza zatvorenih vrata u Beču.

Glasnogovornik Agencije je rekao da su u februaru upućeni inspektori da provjere nuklearna postrojenja u Iranu, ali da Medjunarodna agencija za atomsku energiju očekuje veću transparentnost od strane Irana.

U svojoj izjavi ElBaradei je posebno pozvao Iran da potpiše dodatni protokol sa Agencijom koji bi grupi omogućio pristup na više mjesta i prava da sprovedu dodatne inspekcije u zemlji. Bushova administracija tvrdi da Iran nastoji da razvije nuklearno naoružanje, što iranska vlada negira.

U medjuvremenu, ministri EU, na sastanku u Luxemburgu, pozvali su Iran da hitno potpiše protokol koji će dozvoliti inspektorima UN-a da obave pregled nuklearnih postrojenja.

Oni su bezuvjetno prihvatanje tog protokola od strane Irana povezali sa daljim napretkom trgovinskih sporazuma EU i Irana. Medjutim, u Teheranu, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid-Reza Asefi je rekao da njegova zemlja ne može prihvatiti nikakve preduvjete za razgovore sa bilo kojom zemljom ili zajednicom.

XS
SM
MD
LG