Linkovi

SFOR traga za ratnim zločincima, ali i švercerima stoke - 2003-06-16


Pripadnici SFOR-a nastavili su i danas pretraživanje terena na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore u rejonu Čajniča. Detalji ove akcije nisu poznati.

Jake patrole međunarodnih vojnih snaga pretražuju teren na tromeđi između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore saopštili su danas mediji u Republici Srpskoj, pozivajući se na komandu SFOR-a u Rogatici. Prema ovim informacijama vojnici SFOR-a su u potrazi za haškim optuženicima ali i švercerima stoke i deficitarnih roba.

Inače i tokom proteklog vikenda nekoliko helikoptera SFOR-a je nadlijetalo područje duž državne granice u rejonu Čajniča a zabilježene su i pojačane patrole. Ujedno, je obavljana i detaljna kontrola vozila koja ulaze iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i obratno. Slična situacija je i na putnom pravcu imeđu Rudog prema Priboju koji se nalazi na samoj granici Bosne i Hercegovine i Srbije. Ovdašnji mediji prenose da se ovih dana u tom području pojavio veliki broj postera sa likom Radovana Karadžića.

Inače, SFOR je potvrdio da je tokom vikenda zaplijenjena ogromna količina vojne opreme, mina i nekoliko tipova minobacača na području Han Pijeska u Istočnom dijelu Republike Srpske. Zbog toga će kako se navodi u saopštenju za javnost, vojnici međunarodnih vojnih snaga nastaviti potragu za dodatnim oružjem ili municijom koje bi moglo biti uskladišteno na ovom području. Takođe se ističe da je lokalno stanovništvo iskazalo punu saradnju sa jedinicama SFOR-a i postupalo po datim instrukcijama tako da se tokom akcije nije dogodio nijedan incident.

Istovremeno, britanska borbena grupa je pronašla određenu količinu naoružanja i opreme u blizini Kneževa, odnosno Skender Vakufa, nedaleko od Banjaluke. Potvrdio je ovo portparol SFOR- za sektor sjeverozapad,Mark Hamilton, ne želeći da saopšti više detalja.

Dodajmo da je policija Brčko distrikta danas saoštila da je jedan mladić povrijeđen dok je devet osoba privedeno od kojih je troje zadržano u pritvoru nakon snoćnjeg narušavanja javnog mira i reda poslije pobjede vaterpolo reprezentacije Srbije i Crne gore nad Hrvatskom na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Policija je saopštila da je grupa navijača u Brčkom aktivirala dvije dimne bombe i razbijala flaše po kolovozu vrijeđajući građane hrvatske nacionalnosti uzvikujući parole Srbija, Srbija i biće Brčko centar Srbije. Slavlje navijača sinoć je zabilježeno i u Banjaluci te još nekim gradovima Republike Srpske ali nema informacija o eventualnim incidentima.

XS
SM
MD
LG