Linkovi

London: Christies prodaje Van Gogh-ov crtež - 2003-06-16


Crtež u sredini, La Maison de Vincent a Arles, je medju tri ponudjena crteža. Zamjenik predsjednika kuće Christies Jussi Pylkkanen kaže da se tu vidi kuća, i studio koji je napravio van Gogh

Kao i prodavnica mješovite robe gdje je svaki dan išao u kupovinu i restoran gdje je stalno odlazio da jede. Ovaj prozor studija na vrhu je zapravo Gauginov prozor spavaće sobe. Na lijevoj strani je Van Goghova spavaća soba i dole dnevna soba.

Crtež nije bio na tržištu niti je bio izložen gotovo 80 godina. Bio je naime izložen samo jednom u Cirihu 1924 i samo jedan red pisma je ikada bio štampan,1928.

Ono što je fascinirajuće je da se ovaj crtež nalazi u pismu Vincentovom bratu Theu. Vincentu je naime nestalo papira i ono što dugi niz godina nije bilo poznato je da je na poleđini papira njegova posljednja stranica pisma.

U tom pismu, on objašnjava o slici koju namjerava naslikati, o svom odnosu s francuskim slikarom Gauginom, koji je došao da živi s njim. Vrijednost crteža se procjenjuje na 700 hilljada do milion britanskih funti. Uz preostala dva crteža:

Vjerovatno će se na kraju raditi o cifri od preko osam miliona funti, kaže gospodin Pylkkanen.

Prodaja u aukcijskoj kući Christies je zakazana za 24 juni.

XS
SM
MD
LG