Linkovi

Bolna prošlost gradića Balad - 2003-06-13


Na prvi pogled, to bi mogao biti gradić bilo gdje na srednjem istoku; medjutim, ono što se dogodilo ovdje u Baladu, na 80 kilometara sjeverno od Baghdada, u isto vrijeme je i jezivo, ali i tipično. I sakriveno u proteklih dvadeset godina. Stanovništvo u Baladu je većinsko Šitsko. Kada je Saddam Hussein izvršio invaziju na Iran ranih 80-tih, zabrinuo se da će se Šiiti dići protiv njega. Sada, konačno, stanovnici ovoga gradića žele ispričati svoju priču. Ahmed ABdul Amir je liječnik u Baladu:

Abdul Ameer : Mislio je da su šiiti lojalni Iranu, pa je počeo da ih ubija, redom, ne samo u ovom gradu, nego cijelim Irakom.

Zidovi ove prostorije u gradskom centru su prepuni slika onih koji gradjani Balada nazivaju - mučenicima.

Abdul Ameer: Nazivamo ih mučenicima jer optužbe protiv njih nikada nisu bile stvarne.

Desetog jula 1982. godine, pripadnici Saddamove službe sigurnosti su došli u Balad i izveli 15 obitelji, muškarce, žene i djecu. Obitelj Ridha je jedna od njih. Yasimin Ridha kaže da se te noći cijela obitelj okupila u kući, a onda su oko 2 ujutro Saddamovi genteri zakucali na vrata. Zatražili su da porodica dodje u sjedište policije, radi istrage, kako su rekli, koja će trajati samo par minuta. Ostali su u zatvoru 4 godine... Još tri obitelji koje smo intervjuirali u Baladu, ispričali su nam slične priče. Svi su na ovaj ili onaj način bili mučeni. Mučili su i djecu. Taha Hamed je imao 11 godina kada je njegova porodica uhapšena. Kazao nam je da su ga žestoko tukli, i onda ga naglavačke objesili o ventilator. Jednom su mu čak i čupali nokte. čak i manja djeca od njega, su zakopavana do vrata u pijesak, a njihove su majke natjerane da sjede i gledaju to. Saddam je poduzimao i dodatne akcije protiv naroda u Baladu.

Abdul Ameer: Ovo je područje prije 1982. godine imalo 65 kuća - sve su srušene.

Saddam je takodjer naredio da se gradu spale sve datuline palme i druge voćke.

Abdel Ameer: Uništio je sve, životinje, biljke, zemlju, ljude....

Na ovom zidu u centru grada visi plaketa s imenima gradskih mučenika. Ima mnogo sličnih priča diljem cijeloga Iraka. Za narod Balada , lekcije iz prošlosti su itekako važne; medjutim, čak je i važnije gledati u budućnost. ..

Abdel Ameer: Kao prvo, želimo slobodu. Želimo slobodu. Želimo demokraciju.

XS
SM
MD
LG