Linkovi

UNICEF pomaže iračkoj djeci - 2003-06-13


Dječak Mohammed ima tri godine. Njegova majka dovela ga je na kontrolu u okviru programa zdravstvenog nadzora koji se odvija u privatnom obdaništu Samire Al-Orafli, u kojem se prati stepen uhranjenosti oko hiljadu djece iz okolnih područja. Gospodja Al-Orafli je jedna od dobrovoljaca koja je, u saradnji sa UNICEF-om, unazad nekoliko godina pratila stepen uhranjenosti djece u Iraku pod ekonomskim sankcijama. Prošle godine, praćen je razvoj milion i 200 hiljada djece širom Iraka, ali se tokom rata cjelokupan sistem raspao. Doktor Wissam Al Timimi sada, za UNICEF, radi na obnavljanju brige o neuhranjenoj iračkoj djeci.

Svi rade na dobrovoljnoj bazi. Glavni zadatak naših saradnika je da kontroliraju svu djecu ispod 5 godina na lokalnom području, i da - na bazi specijalnih tabela - identificiraju djecu koja su djelimično i teško neuhranjena, kaže doktor Timimi.

Do sada je 100, od ranijih 300, ovakvih centara u Bagdadu, i svi bivši centri u Umm-Qasru, na jugu, nastavilo sa radom. Čitav sistem direktno ovisi o ljudima poput gospodje Al-Orafli, koja dobrovoljno saradjuje u svojoj zajednici.

Motivirana sam svojom željom da pomognem ljudima i naročito djeci u mojoj zemlji. Djeci je potrebna posebna pažnja, posebna briga..., kaže gospodja Orafli.

Mohammedova majka kaže da je on lijepo napredovao dok rat nije počeo, a onda je počeo da gubi na težini. Sad mu je opet bolje... Porodice sa malom djecom od UNICEF-a dobijaju sljedovanja visoko-proteinskih biskvita - kako bi se pomogao pravilan razvoj djece. U proteklih nekoliko sedmica UNICEF je podijelio oko 200 hiljada kilograma ovih biskvita.

Drugi dio programa leži na lokalnim primarnim zdravstvenim ustanovama - gdje bi roditelji neuhranjene djece trebalo da se obrate za pomoć. Medjutim, većina tih centara i bolnica ne funkcionira normalno - jer u Iraku više ne postoji Ministarstvo Zdravlja koje je upravljalo njihovim radom.

XS
SM
MD
LG