Linkovi

U Hagu zadovoljni hapšenjem Šljivančanina, ali očekuju i nova hapšenja - 2003-06-13


Zvaničnici haškog tužiteljstva ne kriju zadovoljstvo zbog uspješne akcije hapšenja Veselina Šljivančanina, posljednjeg sa liste "Vukovarske trojke".

"Kada ima volje, ima i načina", rekla je danas glasnogovornica Tužiteljstva, Florance Hartmann, nadajući se da bi Šljivančanin mogao za sedam do deset dana stići u Hag i istovremeno ističući kako pred vlastima u Beogradu stoji obaveza da Hagu "isporuče" još 18 lica optuženih za ratne zločine.

Ona je rekla kako su ovih dana Beogradu odaslani novi,"precizni i povjerljivi" podaci o optuženima koji se kriju na teritoriji Srbije, ne želeći precizirati da li je, pored ostalih, riječ i o Ratku Mladiću. Gospodja Hartmann tvrdi da se sada vlasti u Beogradu "ne mogu oglušiti", te da im je jedino preostalo da, poput Šljivančanina, i ostale optužene uhapse i transportuju u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala.

"Nakon osam godina , bilo je i vrijeme da Šjivančanin bude uhapšen", kaze glasnogovornica Tužiteljstva, iskazujuci blagi optimizam da bi uskoro trebalo očekivati još "dobrih vijesti" iz Beograda.

Veselina Šljivančanina Hag tereti za zločin u Ovčari kod Vukovara, u jesen 1991. godine, kada je streljano preko 200 bolesnika i zarobljenog osoblja vukovarske bolnice. Tribunal je za to optužio bivše oficire JNA: Mileta Mrkšića, Miroslava Radića i tek uhapšenog Šljivančanina.

Mrkšić i Radić su se predali, prvi početkom 2002., a drugi aprila ove godine, i trenutno su smješteni u haškom zatvoru Sheveningen.

XS
SM
MD
LG