Linkovi

Sjeverna Koreja: Hrana za lojalne! - 2003-06-13


Andrew Natsios, upravnik američke Agencije za međunarodni razvoj prilikom svog svjedočenja pred američkim Kongresom je izjavio da, kako je on to rekao, nijedan totalitarni režim u ovom vijeku nije prakticirao veći stepen apsulutne kontrole nad vlastitom zemljom od sjevernokorejskog režima Kim Jong Drugog.

Radijo i televizija u komunističkoj Sjevernoj Koreji mogu samo primati signale od stanica koje odobri država, a podešavanje opreme za prijem signala stranih stanica smatra se zločinom.

Sjeverno-korejanci moraju dobiti dozvolu za putovanje da bi napustili svoje gradove i sela a putovanje između provincija je strogo ograničeno kako bi se spriječilo širenje informacija.

Za najmanji prekršaj sjevero-korejanci mogu biti poslati u jedan od režimskih koncentarcionih logora u kojima se kako se smatra nalazi i do dvije stotine pedeset hiljada zatvorenika.

Neki od ovih logora su za zatvorenike koje režim smatra, kako to kažu, koji se mogu iskupiti dok se opet u drugim logorima nalaze oni koji se smatraju nepopravljivim.

Kao što je gospodin Natsios rekao, za one koji se smatraju nepopravljivim ne očekuje se da će ikada napustiti logor i oni obično tu umiru od neuhranjenosti, iznemoglosti i zlostavljanja.

Kako tvrdi Felice Gaer predsjedavajući američke Komisije za vjerske slobode u svijetu, oni koji su u Sjevernoj Koreji zatvoreni zbog svojih vjerskih ubjeđenja često bivaju batinani i ponekad maltretirani do smrti ukoliko odbiju da se odreknu svoje vjere.

Tokom devedesetih godina statična ekonomska politika sjeverno-korejskog režima doprinjela je pošasti gladi od koje je umrlo više od milion ljudi u toj zemlji.

Kao što je istakao upravitelj U-S-A-I-D-a Natsios, napravljeno je tako da tzv. neprijatelji režima treba da, nesrazmjerno više od drugih, pate od gladi.

Oni ustvari imaju sistem distribucije hrane prema kojem hranu dobijaju pripadnici elitne klase koja upravlja zemljom ili oni čija je lojalnost van svake sumnje. Oni čije je porijeklo sumnjivo ili koji su bili nelojalni ili su bivši zatvorenici koji su preživjeli robiju oni umiru u najvećoj mjeri, kaže Natsios.

Kao što je to rekla Felice Gaer iz američke Komisije za vjerske slobode u svijetu, Sjeverna Koreja je, prema njenim riječima, humanitarna katastrofa nezamislivih razmjera.

XS
SM
MD
LG