Linkovi

SAD nastoje spasiti Mapu puta ka miru na Srdenjem istoku - 2003-06-13


Sjedinjene Države nastoje spasiti takozvanu mapu puta ka miru na srednjem istoku, koju je ugrozilo ovonedjeljno nasilje u kojima je na desetine ljudi izgubilo živote na obje strane.

Sjedinjene Države su saopćile da će nastaviti mirovni proces i da je mapa puta ka miru - netaknuta usprkos sedmici kontinuiranog nasilja. Američki državni sekretar Colin Powell je jučer telefonom razgovarao s izraelskim i palestinskim premijerima, pozvavši na okončanje nasilja i zatraživši od njih da ne propuste šansu za mir. Izrael je saopćio da neće učestvovati u bilo kakvom mirovnom procesu sve dok se bude nastavljalo nasilje protiv izraelskih civila i da zadržava pravo da upotrijebi bilo koja sredstva kako bi se odbranio.

Izraelski radio navodi da je palestinski premijer Mahmoud Abbas u jučerašnjem telefonskom razgovoru s predsjednikom Bushom rekao da nastavlja pregovore sa svim palestinskim militantnim frakcijama kako bi se postiglo primirje i kako bi se primijenila mapa puta ka miru.

Američka delegacija na čijem se čelu nalazi specijalni izaslanik za srednji istok, John Wolf, u subotu bi trebala krenuti za Jerusalem, dok se američki državni sekretar Colin Powell u Jordanu krajem mjeseca namjerava sastati sa predstavnicima tri ostale članice srednjeistočnog kvarteta, Rusije, Evropske unije i Ujedinjenih naroda - kako bi razradili detalje mape puta ka miru.

XS
SM
MD
LG