Linkovi

Ariel Sharon: Izbrišite sa lica zemlje militantnu palestinsku grupu Hamas - 2003-06-13


Nakon izvještaja da je izraelski premijer Ariel Sharon naredio izraelskoj vojsci da izbriše sa lica zemlje militantnu palestinsku grupu Hamas, izraelski helikopteri su izvršili napade na Gaza City, pri čemu je ubijen jedan od Hamasovih pripadnika.

Iz izvora palestinskog medicinskog osoblja se saznaje da je povrijeđeno 22 ljudi u večerašnjem napadu, uključujući najmanje sedmero djece. Prema riječima svjedoka, iz helikoptera su ispaljenja najmanje dva projektila na jedan automobil. Meta ovog zračnog napada nije poznata, premda su Izraelci u posljednjih pet raketnih napada u ovoj sedmici za cilj imali lidere militantnog krila Hamasa.

Zvaničnici Hamasa su se zavjetovali na odmazdu, govoreći da je za njih svaki Izraelac meta.Više od 50 osoba je poginulo prilikom nasilja koje izbilo u ovoj sedmici.

U međuvremenu je američki državni sekretar Colin Powell danas odbacio prijedlog generalnog sekretara UN-a Koffi Anana da se u region pošalju UN-ove mirovne snage, kako bi spriječile nastavak nasilja.

Gospodin Powell je pozvao na uzdržanost i na palestinskoj i na izraleskoj strani govoreći da su Sjedinjene Države posvećene tome da vide primjenu međunarodno podržane mirovne mape puta za Srednji istok.

XS
SM
MD
LG